Νέος κύκλος διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων ανοίγει για τις ανεμογεννήτριες στην Τήνο και σε άλλες Κυκλάδες, ενόσω αναμένεται και πάλι είτε η κρίση τού Συμβουλίου τής Επικρατείας (ΣτΕ) επί προσφυγής φορέων και πολιτών είτε ακόμη μια αναβολή  της.

Εναντίον των συγκεκριμένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της εγκατάστασης των λεγομένων αιολικών πάρκων στα  νησιά έχουν ταχθεί οι δήμοι Τήνου-Πάρου-Νάξου-Άνδρου και η Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, τοπικοί σύλλογοι και κινήσεις ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Η εταιρία που ενδιαφέρεται για την εγκατάσταση των γεννητριών είχε υποβάλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος «μελέτη περιβαλλοντικών όρων» προς έγκριση, το 2011. Η έγκριση της μελέτης είναι προϋπόθεση για την έναρξη του έργου. Η μελέτη εγκρίθηκε το 2014 με σχετική υπουργική απόφαση.

Για την ακύρωση της εν λόγω απόφασης, φορείς και πολίτες προσέφυγαν από τον Φεβρουάριο του 2015. Έκτοτε εκκρεμεί η κρίση τού ΣτΕ και η υπόθεση έχει πάρει πολλές αναβολές. Αρκετοί προεξοφλούν μάλιστα ότι ακόμη μια αναβολή πρέπει να αναμένεται και σήμερα.

Κερδίζοντας χρόνο μεταξύ αναβολών, η εταιρία υπέβαλε τον Φεβρουάριο του 2017 μελέτη τροποποίησης της αρχικής δικής της για τους περιβαλλοντικούς όρους.

Πρόκειται για μια απόπειρα «βελτίωσης» της αρχικής, προκειμένου να καταστεί πιο… ελκυστική αντιμέτωπη ούσα με τις ενστάσεις που διατυπώνονται γύρω από την ενεργειακή απόδοση των γεννητριών, γύρω από τα οικονομικά τους και γύρω από την επιβάρυνση που επιφέρουν στο φυσικό περιβάλλον.

Οι παρεμβάσεις και ο δημόσιος λόγος ευαισθητοποιημένων και επιστημόνων ανέδειξαν την ουσία των αντιρρήσεων για το έργο, καθώς και ένα κοινωνικό ρεύμα εναντίον τής υλοποίησής του, όταν τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση οι τροποποιήσεις, μέχρι το τέλος τού προηγουμένου φθινοπώρου.

Τον φετεινό Φεβρουάριο η εταιρία επανήλθε: Κατέθεσε επικαιροποίηση της τροποιητικής μελέτης της τού 2017, η οποία τελεί υπό δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος τού ερχομένου Ιουλίου.

Πίεση για έγκριση της τροποποίησης

Μέχρι τότε όμως δεν εκκρεμεί μόνον η απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση. Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει αποφανθεί ακόμη για το αν θα εγκρίνει την τροποιητική μελέτη τού ’17 και την επικαιροποίησή της από τον φετεινό Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, μεθαύριο-Παρασκευή 15 Ιουνίου το δημοτικό συμβούλιο της Τήνου, κατά την ερχόμενη συνεδρίασή του (θέμα 10), θα οριστικοποιήσει τις αντιρρήσεις του έναντι της επικαιροποίησης της τροποποιητικής μελέτης τού φορέα υλοποίησης του έργου, για την οποία μελέτη έχει ήδη διατυπώσει αντιρρήσεις.

Και στην Τήνο πάντως και σε άλλα νησιά υπάρχει προβληματισμός για την πιθανότητα να βρεθούν στο κενό μερικά από τα νομικά και τα περιβαλλοντικά επιχειρήματα εναντίον των ανεμογεννητριών.

Αυτό ενδέχεται να προκύψει εάν και εφ’ όσον αποδώσουν οι πιέσεις και η εταιρία καταφέρει – η έγκριση τροποποιήσεων και επικαιροποιήσεων της αρχικής μελέτης της για τους περιβαλλοντικούς όρους να προηγθεί τής απόφασης του ΣτΕ. Τον προβληματισμό στα νησιά ενισχύει και η αιδήμων σιωπή τού αρμοδίου υπουργείου για την ουσία τής υπόθεσης.

Ημερίδα προβληματισμού

Το προηγούμενο Σάββατο ο δήμος Τήνου πραγματοποίησε ημερίδα για τα αιολικά πάρκα, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Εισηγητές ήσαν η αντιπρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου για το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα Μαρία Καραμανώφ (δεύτερη από δεξιά στη φωτό κάτω), ο διευθυντής Μεταλλευτικών Μελετών τής Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας Χρήστος Κολοβός (πρώτος από δεξιά) και η οικονομολόγος και γενική γραμματέας τού Συλλογου Επιστημονικού Προσωπικού τής ΔΕΗ Φλώρα Παπαδέδε (δεύτερη από αριστερά).

Τη δική του εισήγηση αλλά και του απόντος καθηγητή Γεωπεριβάλλοντος του πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Στουρνάρα παρουσίασε ο σύμβουλος Τραπεζικής Επενδυτικής, χημικός-μηχανικός Δημήτρης Παυλάκης (πρώτος αριστερά), ενώ παρών ήταν και ο νομικός χειριστής τής υπόθεσης Τρύφων Κόλλιας.

Οι εργασίες τής ημερίδας στο Ι.Τη.Π, παρά τον περιορισμένο χρόνο για διευκρινίσεις και για διάλογο επί βασικών προβληματισμών, συνιστούν παρακαταθήκη για τον δημόσιο λόγο και για την επόμενη μέρα τής υπόθεσης «αιολικά πάρκα» στην Τήνο.

Η σημαντική πρωτοβουλία εξέπεμψε μηνύματα, μηνύματα όμως εξέπεμψε και η παντελής απουσία της τοπικής κοινωνίας από την ημερίδα, ιδιαιτέρως η απουσία παλαιών ταγών της. Και κάποιων επίδοξων…