Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 7 Ιουνίου μπορούν οι παραγωγοί και τυποποιητές τοπικών προϊόντων στα νησιά των Κυκλάδων να υποβάλλουν αίτηση προς το Επιμελητήριο του νομού, προκειμένου τα προϊόντα τους να αξιολογηθούν για να ενταχθούν στο μητρώο τού δικτύου Aegean Cuisine (Κουζίνα Αιγαίου).

Το Επιμελητήριο δίδει παράταση μιας εβδομάδας στον δεύτερο κύκλο υποβολής αιτήσεων, ένα χρόνο μετά από τον πρώτο κύκλο. Όσα προϊόντα είχαν ενταχθεί από τότε στο μητρώο δεν χρειάζεται να αποσταλούν για αξιολόγηση εκ νέου, εφ’ όσον δεν έχει αλλάξει η σύστασή τους.

Κάθε επιχείρηση πραγωγής και τυποποίησης μπορεί να ζητήσει την αξιολόγηση και εγγραφή όσων προϊόντων κρίνει ότι πληρούν τις προδιαγραφές. Αυτοδίκαια μπορούν να ενταχθούν στην Aegean Cuisine προϊόντα που ήδη είναι χαρακτηρισμένα «ΠΟΠ» (με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή «ΠΓΕ» (με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη).

Όσοι παραγωγοί και τυποποιητές κατοχυρώνουν προϊόντα παραλαμβάνουν από το Επιμελητήριο Κυκλάδων ένα σήμα για τον χαρακτηρισμό των προϊόντων ως «Aegean Cuisine Recommended», καθώς και οδηγό χρήσης τού σήματος για όσο χρόνο δεν αλλάζει σύσταση το προϊόν. Βεβαίωση ότι χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα και μάλιστα πιστοποιημένα μπορεί να λαμβάνουν και επιχειρήσεις εστίασης, μετά από συνεννόηση με το Επιμελητήριο.

Υποβολή αίτησης και προϊόντων

Η ένταξη προϊόντων στο μητρώο προϋποθέτει την υποβολή αίτησης συνοδευόμενης από αντίγραφο της άδειας λειτουργίας τής μονάδας παραγωγής, από αντίγραφα πιστοποιήσεων διασφάλισης ποιότητας τα οποία ενδεχομένως έχει η επιχείρηση και από δύο  δείγματα για κάθε προϊόν, στη μικρότερη συσκευασία που διατίθεται στο εμπόριο. Για τα ευπαθή προϊόντα, η ημερομηνία λήξης των αποστελλομένων στο Επιμελητήριο πρέπει να είναι από τη 10η Ιουνίου 2018 και μετά.

Φάκελλοι και δέματα πρέπει οπωσδήποτε να φέρουν την ένδειξη «Για την ένταξη προϊόντων στο δίκτυο Aegean Cuisine» και η αποστολή τους πρέπει να γίνει μέσω ταχυδρομείου ή μέσω εταιρίας ταχυμεταφορών το αργότερο ως την ερχόμενη Πέμπτη, στη διεύθυνση

Επιμελητήριο Κυκλάδων
Υπ’ όψη Ναταλίας Παπαδοπούλου
Απόλλωνος & Λαδοπούλου
Ερμούπολη 841 00 – Σύρος

Τηλέφωνο για πληροφορίες και εξυπηρέτηση είναι το 2281 0 82346 (εσωτερικό 129 – κυρία Παπαδοπούλου) και μέσω email στο info-cyclades@aegeancuisine.gr

Τηνιακές παρουσίες στο μητρώο

Πέρυσι εγγράφηκαν στο μητρώο τής Κουζίνας τού Αιγαίου διακόσια είκοσι προϊόντα από σχεδόν σαράντα παραγωγούς/τυποποιητές και επιχειρήσεις των Κυκλάδων.

Μεταξύ αυτών διακρίνονται τυροκομικά προϊόντα από την Τήνο με υπευθύνους επιχειρήσεων την Αγγέλα Ρουγγέρη και τον Γιάννη Αρμάο, τηνιακά αλλαντικά (υπεύθυνος Ιωάννης Κρητικός), κρασιά από το νησί (υπεύθυνη Ελένη Αλευρά), μπύρες (Αλέξανδρος Κουρής-Μάγια Τσόκλη), καθώς και παραδοσιακά ζυμαρικά, γλυκά και γκουρμέ συνθέσεις (Λουίζα και Ζοζεφίνα Αρμακόλλα).