Ολοκληρώθηκαν στη Σύρο οι εργασίες τού δεκάτου πέμπτου αναπτυξιακού συνεδρίου για τις Κυκλάδες, με σύνοψη των συμπερασμάτων από τις συνεδρίες κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, καθώς και εκπροσώπων των οικονομικών και κοινωνικών φορέων των νησιών.

Τι συνεδρίες ακολούθησε μίνι υπουργικό συμβούλιο και οι εργασίες έκλεισαν στο θέατρο Απόλλων τής Ερμούπολης με ομιλία τού αντιπροέδρου τής κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ομιλίας του, οι Κυκλάδες πρέπει να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή για την αειφόρο και δίκαιη ανάπτυξη αλλά αυτά που θα καθορίσουν μακροπρόθεσμα το μέλλον τού νομού είναι η επένδυση στα κοινά ωφέλη, στην προστασία τού περιβάλλοντος και στη διακυκλαδική ανάπτυξη.

Ο κ.Δραγασάκης (φωτό δεξιά) θεωρεί το συνέδριο στη Σύρο ιδιαίτερο και χρήσιμο για να αναδείξει τη νησιωτικότητα ως εθνικό συγκριτικό πλεονέκτημα – πλεονέκτημα που μπορεί να διασυνδέσει τα κυκλαδονήσια, να τα συνδέσει με την υπόλοιπη χώρα και με την Ευρώπη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως το παραγωγικό μέλλον των Κυκλάδων βρίσκεται σ’ ένα πλουραλιστικό παραγωγικό μοντέλο εναρμονισμένο με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, με το κοινωνικό κράτος να στηρίζει και να πολλαπλασιάζει την ανάπτυξη.

Αυτό το πρότυπο, κατά τον Δραγασάκη, πρέπει να είναι προσανατολισμένο στην οργανωμένη ανάπτυξη αλλά με όρους αειφορίας, με νέα συλλογικά παραγωγικά υποκείμενα και με χρηματοδοτικά εργαλεία για ακριβείς παραγωγικούς στόχους.

Παράλληλες συνεδρίες

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν δύο παράλληλες συνεδρίες: Για τις υποδομές και τις πολιτικές στην Υγεία με κεντρικούς ομιλητές από την πολιτική ηγεσία τού αρμοδίου υπουργείου και για την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και τα χρηματοδοτικά μέσα.

Άλλες δύο συνεδρίες το απόγευμα είχαν να κάνουν με την ενεργειακή πολιτική, την περιβαλλοντική προστασία και τη δημόσια περιουσία και, αντιστοιχως, με τις ψηφιακές υπηρεσίες και τη Διοίκηση. Βασικοί ομιλητές στην πρώτη συνεδρία ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και στη δεύτερη οι αρμόδιοι υπουργοί Νίκος Παππάς και Όλγα Γεροβασίλη.

Και η Τήνος στο Θεσσαλονίκη-Κρήτη

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών τού συνεδρίου, ο έπαρχος Τήνου Γιάννης Γιαγιάς ζήτησε την επανακαθιέρωση -επειγόντως- τής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με τη Σύρο αλλά πλήρης επίλυση του προβλήματος δεν διαφαίνεται.

Μπορεί όμως αυτό να διορθωθεί εν μέρει εάν υλοποιηθούν εξαγγελίες για τη σύνδεση της πρωτευούσας των Κυκλάδων με τη Ραφήνα, στις οποίες προχώρησαν χθες κυβερνητικοί παράγοντες στη Σύρο.

Χθες επιβεβαιώθηκε η επερχόμενη «δοκιμαστική» καλοκαιρινή λειτουργία ακτοπλοϊκής γραμμής από τη Θεσσαλονίκη προς τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και προς την Κρήτη. To πλοίο που θα την εξυπηρετεί είνα το Aqua Blue (πρώην «Ιεράπετρα») της sea jets και, τελικά, η Τήνος θα περιλαμβάνεται στους προορισμούς τού δρομολογίου κάθε Τρίτη και Παρασκευή όπως αναφέρει ο ιστότοπος cyclades24.

Ως προς τα ελλείματα εσωτερικής σύνδεσης των νησιών των Κυκλάδων, ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός είπε ότι -όσο και αν ακούγεται παράδοξο- η Ελλάδα δεν έχει όσα πλοία απαιτούνται για την πύκνωση των δρομολογίων. Δήλωσε όμως αισιόδοξος επειδή, όπως είπε, θα απελευθερώνονται σκάφη για να ενταχθούν στις γραμμές που τα χρειάζονται όσο διευθετείται ο ανταγωνισμός στην ακτοπλοϊκή αγορά.

Λύση για την κάλυψη αυτών των γραμμών, σημείωσε, θα δώσουν μόνο μακρόχρονες συμφωνίες των κυβερνήσεων με τους ακτοπλόους, υπό καθεστώς σταθερότητας και ανταποδοτικότητας. Τέλος, ο υπουργός δεν απέκλεισε να υπάρξουν σύντομα νέα για τα (βαλτωμένα) υδατοδρόμια στα νησιά.

Ανάγκη διορθώσεων

Εν τω μεταξύ, σε «πηγαδάκια» στους χώρους διεξαγωγής τού συνεδρίου συζητήθηκε η κατάσταση στα κυκλαδικά λιμάνια, με ιδιαίτερες αναφορές σ’αυτό τής Τήνου.  Από κάποιους ακούσθηκε ότι επισπεύδεται σχέδιο διορθώσεων για τις ακαταλληλότητες τού λιμανιού αλλά ουδείς είχε (ή έδωσε) περαιτέρω πληροφορίες.