Σηκώνεται σιγά-σιγά η αυλαία των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στον Γιαννούλη Χαλεπά με αφορμή τα ογδόντα χρόνια από την αποδημία τού εμβληματικού τηνιακού εικαστικού. Την ερχόμενη Τετάρτη οι διοργανωτές θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε συνέντευξη Τύπου η οποία θα δοθεί σε χώρο τού μουσείου Μπενάκη, στην Αθήνα.

Σε σχετικό σημείωμά του εν όψει τής παρουσίασης, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» Μανώλης Σώχος (φωτό δεξιά) χαρακτήρισε τον τιμώμενο «κορυφαίο έλληνα δημιουργό στον 20ό αιώνα, σκαπανέα τού ευρωπαϊκού μοντερνισμού, έναν ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Νίκο Καζαντζάκη, τη Μαρία Κάλλας, τον Δημήτρη Μητρόπουλο και στον (επίσης εκ Τήνου) μεγάλο συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα».

Ο κ.Σώχος ανακοίνωσε ότι τον τρέχοντα μήνα θα εκδοθεί λεύκωμα Χαλεπά, ενώ παρουσίασε και συλλεκτικό γραμματόσημο με τον εικαστικό (φωτό αριστερά) το οποίο εξέδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σε συνεργασία με το Πνευματικό. Το γραμματόσημο είναι ενσωματωμένο σε φάκελλο και διατίθεται από τα μουσεία Τηνίων Καλλιτεχνών και Γιαννούλη Χαλεπά με τιμή δεκατρία ευρώ.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα του «έτους Χαλεπά 2018» συντονίζεται από την πανεπιστημιακό-ιστορικό Τέχνης Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά (φωτό αριστερά). Το επίσημο αφιερωματικό έτος θα κλείσει με την παρουσίαση -στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού- των συμπερασμάτων επιστημονικής μελέτης για τα καλλιτεχνικά γραφήματα που έχουν ανακαλυφθεί στην κατοικία-νυν μουσείο τού Χαλεπά. Τη μελέτη έχει πραγματοποιήσει το Ερευνητικό Τμήμα τού Τεχνολογικού Ιδρύματος Αθηνών και την κατέθεσε στην υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων τού υπουργείου.

Κομβικό ρόλο στην οργάνωση των εκθέσεων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα έχει ο ιστορικός Τέχνης Μάνος  Στεφανίδης (φωτό δεξιά). Ο ίδιος θα παρουσιάσει το βιβλίο του «βαν Γκογκ-Χαλεπάς, Ιδιοφυία και Τρέλλα», στις 6 Αυγούστου στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Ι.Τη.Π).

Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου έχει επιλέξει ως λογότυπο για το αφιερωματικό έτος προτραίτο τού μύθου τής γλυπτικής το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο επίσης εκ Πύργου καταγόμενος Πέτρος Ζουμπουλάκης (φωτό αριστερά).

Το έργο παρουσιάσθηκε πέρυσι στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Ι.Τη.Π), κατά την πρώτη έκθεση του νεοσύστατου Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου. Φέτος, προσωπογραφίες τού κ.Ζουμπουλάκη θα εκτεθούν στον Πύργο.

Αρχή με τη συμφωνική τής ΕΡΤ

Κατά τον τρέχοντα σχεδιασμό τού Κέντρου Πανόρμου, τις εκδηλώσεις για το έτος Χαλεπά θα ανοίξει η Συμφωνική Ορχήστρα τής ΕΡΤ (φωτό δεξιά), το βράδυ τής 7ης Ιουλίου – στο προαύλιο του Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας. Θα παρουσιάσει έργα Σκαλκώτα και Πλουμπίδη.

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει έκθεση γλυπτικής-χαρακτικής-σχεδίου και φωτογραφίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εικαστικών Τήνου και με επιμελητή τον κ. Στεφανίδη, στο δημοτικό σχολείο Υστερνίων, στην αίθουσα πολιτισμού “Νικόλαος Γαίτης” στον Πύργο, στο λιμάνι τής Τήνου και στον δήμο Βόλου.

Ταυτόχρονα θα επαναλαμβάνεται ο κύκλος προβολής των συγχρόνων τηνίων μαστόρων στον Πύργο και στη Σύρο, με την υποστήριξη της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου. Τον ερχόμενο Οκτώβριο τα έργα των μαρμαρογλυπτών θα εκτεθούν στη Χίο και τον Νοέμβριο στα Γιάννενα, με διοργανωτές τους αντίστοιχους δήμους. Τον Δεκέμβριο η έκθεση προγραμματίζεται να μεταφερθεί στο μουσείο Μπουζιάνη, στη Δάφνη-στην Αθήνα, με διοργανωτή τον δήμο Υμηττού.

Ι.Τη.Π και σχολεία πολιτισμού

Στις 9 Σεπτεμβρίου, στο Ι.Τη.Π, η Αδελφότητα Τηνίων εν Αθήναις και ο συγγραφέας-ιστορικός Κώστας Δανούσης (φωτό δεξιά) θα παρουσιάσουν το βιβλίο τού τελευταίου “Ο Χαλεπάς μας”. Στις 16 Σεπτεμβρίου, στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον Χαλεπά με θέμα το γυναικείο σώμα στο έργο του, υπό την επιμέλεια της κυρίας Γουλάκη-Βουτυρά.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, στον Πύργο, θα παρουσιασθεί το βιβλίο «τα διμέτωπα έργα τού Χαλεπά» και θα δοθεί διάλεξη της συγγραφέως, πανεπιστημιακού Ευαγγελίας Διαμαντοπούλου με θέμα: «Κοιμωμένη-μύθος, παραμύθι, επιμύθιο».

Στο Ι.Τη.Π είναι ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και το ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής (23-27/9) με θέμα την Τέχνη ως καταφύγιο.

Εν τω μεταξύ, όλους τους προηγούμενους μήνες, μια σημαντική πτυχή τού αφιερωματικού έτους αφορούσε το να έλθουν οι μαθητές των σχολείων σε επαφή με το έργο και τη ζωή τού Χαλεπά. Δίδαξαν δάσκαλοι, εικαστικοί και ιστορικός Τέχνης, έγιναν επισκέψεις σε μουσεία στο νησί, βραβεύθηκαν έργα μαθητών ανά σχολείο και πιστοποιήθηκε η έμπρακτη συμμετοχή τους στο έτος Χαλεπά.