Ολοκληρώθηκε και η τέταρτη ετήσια περιπλάνηση των συμμετόχων τής διοργάνωσης Tinos Food Paths στον κόσμο τού διατροφικού πολιτισμού, στο επίκεντρο της οποίας ήταν το περιστέρι και η κουλτούρα τού περιστεριώνα, στην Τήνο των περιστεριώνων.

Προχθές-Σάββατο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες για το κοινό: Άλλες αφιερωμένες στη δημιουργικότητα στην κουζίνα, άλλες στη θεματική μάθηση και ψυχαγωγία στην παλιά ψαραγορά της Τήνου και αλλού, άλλες περιπατητικές στο χωριό Ταραμπάδος και σε έτερα χωριά για τα περιστέρια. Σ’ αυτά -ως σε στοιχεία τού τηνιακού φυσικού περιβάλλοντος- είναι αφιερωμένες έκθεση εικαστικών και έκθεση φωτογραφίας.

Στα χρήσιμα για την Τήνο αποτελέσματα της φετεινής διοργάνωσης περιλαμβάνεται το ότι προχώρησε ο διάλογος στην τοπική αγορά εστίασης και φιλοξενίας για την καθιέρωση τηνιακού πρωϊνού με ντόπια προϊόντα. Το πρωϊνό θα προσφέρεται απ’ όσες επιχειρήσεις θα υπογράψουν Σύμφωνο Τιμής και θα λάβουν το αντίστοιχο σήμα.

Στη γιορτή των TFP όλοι συνετέλεσαν. Χωρίς διακρίσεις. Ενήλικες και παιδιά, παπούδες και γιαγιάδες τηνιακοί, άλλοι έλληνες και ξένοι φίλοι, ειδικοί, άσχετοι, ενδιαφερόμενοι ή περίεργοι, με διαφορετικούς προσανατολισμούς ή με διαφορετικές ανάγκες. Παιδιά και άνθρωποι με ειδικές ικανότητες εκπαιδεύθηκαν, μαγείρεψαν, έπαιξαν, ευχαριστήθηκαν. Το ήθελαν πολύ οι διοργανωτές.

Στην κορυφή της πυραμίδας των συντελεστών της γιορτής βρέθηκαν οι εθελοντές της διοργάνωσης που κατέθεσαν τον κόπο τους και διεύρυναν τον ρόλο τους, συνεχίζοντας να εμπνέονται για τέταρτη χρονιά από την ομόνοια και τη συνεργασία, από το πνεύμα των TFP.

Πολυ-επαγγελματισμός και υποστήριξη

Φέτος οι παρουσίες σημαντικών παραγόντων στην αγορά της γεύσης, της οινογνωσίας, ειδικών για τα αποστάγματα και το ελαιόλαδο, καθώς και περισσότερων από είκοσι κορυφαίων ελλήνων σεφ με δραστηριότητα και διακρίσεις εντός κι’ εκτός συνόρων ξέπερασαν κάθε προηγούμενο και κάθε προσδοκία.

Πολύβουα, πολυ-επαγγελματικά, πολυ-πολιτισμικά, πολύ ανθρώπινα εν τέλει τα φετεινά Tinos Food Paths. Διοργανωτές και συμμετασχόντες κατάφεραν να προβάλλουν ακόμη περισσότερο το νησί ως έναν ιδιαίτερο προορισμό για γενικό, ειδικό και, βεβαίως, για διατροφικό τουρισμό.

Σ’ αυτή την προβολή, ιδιαίτερη συμβολή έχει η -για δεύτερη συνεχή χρονιά- παρουσία του Aegean Coctails and Spirits, του ελληνικού εταίρου του διεθνούς φορέα για τα ποτά και τα μπαρ Difford’s Guide με εργαστήρια και σεμινάρια στο πλαίσιο των TFP.

Στο ίδιο πλαίσιο διακρίθηκε η παρουσία της πολύ γνωστής μη-κυβερνητικής οργάνωσης για την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος Marketing Greece, καθώς και ελλήνων και διεθνών μπλόγκερς τουρισμού και διατροφής.

Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου Τήνου και υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο ανάδειξης της περιοχής ως γαστρονομικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2019. Μια ανασκόπηση της ιδέας για τη φετεινή γιορτή στην Τήνο μπορεί να κάνει κάποιος αναζητώντας την ιστοσελίδα www.tinosfoodpaths.gr

Είπαν για τα φετεινά TFP

** Ο “σοφός γέρων” της κυκλαδίτικης εστίασης Γιώργος Χατζηγιαννάκης, της Selene στη Σαντορίνη, παλαιότατος φίλος των TFP, ομολόγησε πως και φέτος εξεπλάγη από τις εμπνεύσεις και τον προγραμματισμό των διοργανωτών.

** Έτερος των φανατικών της διοργάνωσης, πολυπράγμων και όχι μόνον της γαστρονομίας, μπλόγκερ, γείτονας εκ Μυκόνου ο Δημήτρης Ρουσουνέλος χαρακτήρισε τα TFP ως “κάτι το μοναδικό στο είδος του” και “από τα λίγα φεστιβάλ γαστρονομίας με ουσία”, ενώ αξιολογεί θετικά τη λειτουργία της παλιάς ψαραγοράς στην Τήνο ως “έδρας”.

** Μια από τις μεγάλες εκπλήξεις ήταν η συμμετοχή το;y αγιορείτη γέροντα Επιφανίου, ο οποίος μαγείρεψε βασισμένος στη λιτότητα και τις ιδιαιτερότητες των κοινοτήτων του Άθω. O πατέρας Επιφάνιος επέμεινε στην ανάγκη να προστατεύεται η παράδοση στη διατροφή και την κουζίνα, ενώ εξέφρασε θαυμασμό για την κοινότητα των εθελοντών και για την προσφορά τους.

** “Ρούκι” στην Τήνο η διεθνολόγος Σταυριανή Ζερβακάκου. Είχε εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη για μεταπτυχιακά αλλά εκεί έγινε σεφ και σήμερα εργάζεται στο εστιατόριο Κυριμάϊ στη Μάνη. Δηλώνει πως ήθελε να ζήσει την εμπειρία στα TFP και τα αξιολογεί ως “επαναστατική κίνηση”.

** Πρώτη φορά στα TFP ο κωνσταντινουπολίτης μαιτρ της ζαχαροπλαστικής Στέλιος Παρλιάρος δήλωσε έκπληκτος απ’ όσα είδε στην Τήνο και από τη φιλοξενία: “Περπάτησα, έφαγα, ήπια, μου μένει ένα ωραίο μήνυμα. Και θέλω να ξανάρθω βέβαια”.

** Ίσως το παλαιότερο γνωστό πρόσωπο-ταυτισμένο με την κουζίνα και τις χαρές της, ο Ηλίας Μαμαλάκης δήλωσε τη δική του χαρά για τη συμμετοχή του και για το ότι τα TFP κατάφεραν να προσελκύσουν ειδικούς και κοινό από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

** Ο vip σεφ Ανδρέας Λαγός χαρακτήρισε τη διοργάνωση “μοναδική προσπάθεια στην Ελλάδα, με κριτήριο την αγάπη και τον εθελοντισμό που κατατίθενται”, ενώ αναγνώρισε πως “η Τήνος είναι πλέον και γαστρονομικός προορισμός”.

** Ο Γρηγόρης Χέλμης ιδιοκτήτης του μεζεδοπωλείου “ΜεΖεν” στον Βόλο, σεφ με πολυσχιδέστατη δράση στον χώρο της γεύσης και των αναζητήσεων ήταν για τρίτη χρονιά παρών στην Τήνο. Επαίνεσε το ότι τα TFP γίνονται θεματική διοργάνωση και εξωστρεφής, ενώ προέβλεψε ότι και άλλα νησιά και άλλοι τόποι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα.

** “Στην Τήνο δεν βαριέται ποτέ” η Γιάννα Μπαλαφούτη τής παρασκευαστικής μονάδας “Πυλιακή Γη” και μπλόγκερ, επειδή “οι άνθρωποι προγραμματίζουν πάντα κάτι καλό, γαστρονομικό ή πολιτιστικό”. Η Μπαλαφούτη και ο Γιάννης Καρβέλας διοργάνωσαν στα Λουτρά σεμινάριο για τη μύηση μικρών παιδιών από την Τήνο και τη Σύρο στα μυστικά του ελαιολάδου.

** Ο τήνιος την καταγωγή σεφ Ιάκωβος Απέργης, υπεύθυνος μαγειρείων του Τζαννείου Νοσοκομείου και εθελοντής σε κουζίνες προσφύγων και παιδιών, θεωρεί το ΤFP καταπληκτικό επειδή όλοι σ’ αυτό, για επτά μέρες, προσφέρουν και κανείς δε ζητά τίποτα. «Αυτό, εκτός των άλλων, μας θυμίζει και να είμαστε άνθρωποι και το πώς να είμαστε άνθρωποι» είπε.

** Ο Βασίλης Αλβανίδης από το εστιατόριο Yellow στην Κηφισιά προσφέρει ως εθελοντής στη διοργάνωση επειδή ως προσκεκλημένος σεφ δεν μπορούσε να απολαύσει τις εκδηλώσεις σε όλο το εύρος τους. “Και τα χαμογελαστά πρόσωπα σε κάθε εκδήλωση”…