Την απόσυρση του «σχεδίου Σκουρλέτη» για αλλαγές στο σύστημα της αυτοδιοίκησης, γνωστoύ ως «Κλεισθένης Ι», και δίμηνη διαβούλευση υπουργείου Εσωτερικών-αυτοδιοίκησης (προφανώς επί διαφορετικού σχεδίου) ζητεί κατά πλειοψηφία το συμβούλιο του δήμου Τήνου.

Η απόφαση του συμβουλίου (101 / 2018) λήφθηκε την περασμένη Δευτέρα, με απαρτία δεκαοκτώ από τα εικοσιένα μέλη τού συμβουλίου και με πλειοψηφία δέκα μελών τής συμπολίτευσης έναντι οκτώ.

Η διαδικασία κινήθηκε ως επείγουσα επειδή η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) έθεσε από την προηγούμενη εβδομάδα όριο την 7η Μαίου για να έχουν καταθέσει όλοι οι δήμοι τής χώρας την άποψή τους περί «Κλεισθένη».

Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας αναγνώσθηκε το σχετικό ψήφισμα της ένωσης εναντίον τού σχεδίου Σκουρλέτη (http://tinos-vista.gr/wp-content/uploads/2018/05/DOC003.pdf). Η ΚΕΔΕ πραγματοποιεί σήμερα-Πέμπτη, στην Αθήνα, Γενική Συνέλευση και έπεται κοινό συνέδριό της με την Ένωση Περιφερειών τής χώρας. Επίσης σήμερα, στη Σύρο, συνεδριάζει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων νοτίου Αιγαίου με πρώτο θέμα συζήτησης τον «Κλεισθένη».

«Κίνδυνος για τη λήψη αποφάσεων»

Στο δημοτικό συμβούλιο Τήνου μειοψήφισε πρόταση που κατέληγε στο να δεχθεί το υπουργείο δίμηνη παράταση της δημόσιας διαβούλευσης, προφανώς επί του υφισταμένου σχεδίου τού υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ως γνωστόν περιλαμβάνει αλλαγές στις αυτοδιοικη

τικές δομές, αναζωογόνηση των κοινοτήτων και καθιέρωση απλής αναλογικής.

Στη θέση τής συμπολίτευσης του δήμου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το υφιστάμενο νομοχέδιο «προτίθεται να ταράξει τα νερά στην αυτοδιοίκηση» και ότι «συνιστά κίνδυνο για την ορθή λειτουργία του θεσμού και για τη λήψη καθημερινών αποφάσεων τους δήμους«.

Η συμπολίτευση, πάντως, δηλώνει ανοικτή «σε αλλαγές που μπορεί να προταθούν από οποιαδήποτε κυβέρνηση«.