Με τις κατηγορίες τής διατάραξης οικιακής ειρήνης και της απείθειας, επειδή αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα, προσάγονται σήμερα-Σάββατο σε δίκη στη Σύρο μέλη τής αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» για την εισβολή τους στο κτήριο του δήμου Τήνου, στην οποία προχώρησαν προχθές διαμαρτυρόμενα για τον πρόσφατο θάνατο των δύο συμπολιτών-υπαλλήλων καθαριότητας στο χωριό Ποταμιά.

Η σύλληψη έξη ανδρών και δύο γυναικών δεκαεννέα έως εικοσιεπτά ετών πραγματοποιήθηκε στην Τήνο, ενώ και στην Αθήνα συνελήφθη έτερος ύποπτος, τριανταοκτάχρονος, που φέρεται να αναγνωρίσθηκε σε βίντεο. Οι συλλήψεις ακολούθησαν μήνυση του δημάρχου Τήνου Γιάννη Σιώτου για την πρώτη δράση τού «Ρουβίκωνα» σε νησί.

Τα μέλη του εισήλθαν στο δημαρχείο, φώναξαν συνθήματα, πέταξαν τρυκάκια (κεντρική φωτό από παλαιότερη ανάλογη ενέργεια του «Ρουβίκωνα» στη Θεσσαλονίκη) και απευθύνθηκαν προσβλητικά σε στελέχη τού δημοτικού συμβουλίου. Σε κείμενό τους που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα indymedia χαρακτηρίζουν το δυστύχημα στην Ποταμιά «κρατικό έγκλημα» και «ταξική δολοφονία» επικαλούμενα την κατάσταση των οχημάτων.

Και στον δήμο και στο κείμενο προχώρησαν σε προσωπική, προσβλητική και ήκιστα πολιτική επίθεση εναντίον τού δημάρχου, ενώ καταλόγισαν στο δημοτικό συμβούλιο «υποκρισία», επειδή -όπως γράφουν- οι αποφάσεις που λήφθηκαν μετά το συμβάν «ούτε τις οικογένειες των αδικοχαμένων θα ζήσουν ούτε τους συναδέλφους τους θα προστατέψουν σε ανάλογες περιπτώσεις».

Μετά την παραμονή τους στο δημαρχείο οι αναρχικοί επιχείρησαν να αναχωρήσουν από την Τήνο αλλ’ αναγνωρίσθηκαν από αυτοδιοικητικούς και συνελήφθησαν.

Αντιδράσεις

Πολίτες συγκεντρώθηκαν για συμπαράσταση έξω από τον χώρο κράτησης των συλληφθέντων στην Τήνο, ενώ η δημοτική Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ μένει απαθής και υποθάλπει τις φασιστικές-τρομοκρατικές ενέργειες με σκοπό τη φίμωση της δημοκρατίας μας».

Σχεδόν στον ίδιο τόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μέσω twitter συγχαρητήρια στον δήμαρχο για την πολιτική βούλησή του – να δικασθεί ο «Ρουβίκωνας» και στους αστυνομικούς τού νησιού για τις συλλήψεις. Την υπέδειξε μάλιστα ως δέουσα στάση προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και προς υπουργούς.