Μαρμάρινα «χάρτινα καραβάκια» από τον Πύργο ήταν το αναμνηστικό αξίας στο φετινό, εξηκοστό ένατο επίσημο δείπνο τού Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Νέα Υόρκη.

Δημιουργός τους είναι ο μαρμαρογλύπτης Πέτρος Μαρμαρινός (φωτό δεξιά), για τον οποίο η διευθύντρια Επικοινωνίας τού επιμελητηρίου Ιωάννα Κουλοχέρη έγραψε ότι «…η καλλιτεχνική παράσταση του πραγματικού αντικειμένου αποκαλύπτει περισσότερα από την εικόνα του…Ο Μαρμαρινός είναι ανάμεσα σ’ εκείνους που κατέχουν την κλασσική γλυπτική παράδοση όσο και την πρωτοκυκλαδική».

Η κυρία Κουλοχέρη τόνισε ότι η «η τέχνη τού μαρμάρου από την Ελλάδα και την Τήνο, όπως η ελληνική ναυτιλία, διασχίζει αιώνες, σύνορα και ωκεανούς», ενώ υπενθύμισε ότι η Unesco έχει περιλάβει την τηνιακή μαρμαροτεχνία στους καταλόγους της με την άϋλη πολιτιστική κληρονομιά τής ανθρωπότητας.

Για την ιστορία, το βραβείο τού Επιμελητηρίου «Προσωπικότητα 2017» δόθηκε στον κύπριο εφοπλιστή Πόλυ Χατζηϊωάννου και η απονομή έγινε παρουσία των ελλαδικών και των κυπριακών διπλωματικών αρχών στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Τα έσοδα της βραδυάς θα διατεθούν στη μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας «Γαλιλαία» τής μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής στην Αττική.