Θέσεις εργαζομένων, κυρίως στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, καθιερώνει ως μόνιμες το υπουργείο Εσωτερικών στον δήμο Τήνου. Οι θέσεις στην Τήνo φθάνουν τις δεκατρείς και  για την πλήρωσή τους ακολουθεί διαγωνισμός τού ΑΣΕΠ. Βεβαιώθηκαν μετά από σχετικό αίτημα του δήμου στον απόηχο της ακύρωσης παλαιότερων συμβάσεων, κατά κύριο λόγο οκτάμηνων από το 2015.

Όταν εκείνες έληξαν, η κυβέρνηση έδωσε παράταση στην ισχύ τους μέχρι το τέλος τού 2016 και προχώρησε -μέσα στο 2017- σε νομοθετική ρύθμιση, αν και δεν συμφώνησαν μ’ αυτήν όλοι οι δήμοι. Αποφάσεις τού Ελεγκτικού Συνεδρίου για επιμέρους περιπτώσεις ανανέωσης συμβάσεων δεν επέτρεψαν την εφαρμογή τής κυβερνητικής ρύθμισης.

Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε στάση πληρωμής των εκτάκτων υπαλλήλων και την απεργιακή κινητοποίησή τους και στο νησί. Την περασμένη άνοιξη, η ρύθμιση κρίθηκε εν τέλει αντισυνταγματική, επειδή η ανανέωση δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτή δύο χρόνια μετά από τη λήξη των συμβάσεων.

Διαγωνισμός υπό…αξιολόγηση

Οι νέες μόνιμες θέσεις επικυρώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, θα περάσουν και από τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να διαβιβασθούν στο ΑΣΕΠ, το οποίο θα ενεργήσει τον διαγωνισμό.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι – η διαδικασία να προχωρήσει μέσα στο προσεχές δίμηνο αλλά αρμόδιοι του οικονομικού επιτελείου τη συναρτούν με την εξέλιξη της νέας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή μηχανισμό.