Μαραθώνια ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς η συζήτηση για τη μεγάλη αντζέντα τής ημερήσιας διάταξης ξεκίνησε να συζητείται με καθυστέρηση δύο ωρών. Το δίωρο αναλώθηκε σε διαξιφισμούς μεταξύ πλειοψηφίας και μείζονος μειοψηφίας, με αφορμή τα της φωτιάς στο Κοσσίνι από την τελευταία μέρα τού Ιουλίου και με την αντιμετώπισή της.

Τη σύγκρουση πυροδότησαν επικρίσεις τής αντιπολίτευσης για το κόστος τής έκτακτης ανάθεσης έργου την οποία έκανε επειγόντως ο δήμος σε ιδιώτες που συνέδραμαν με ανθρώπους και τεχνικά μέσα την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Η επιλογή αυτή έγινε αναγκαστική όταν αποδείχθηκαν άνισες οι προσπάθειες υπηρεσιών και εθελοντών που επιχειρούσαν, λόγω τού μεγέθους τής φωτιάς και των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Την ένταση στο δημοτικό συμβούλιο ανέβασε έγγραφο της αντιπολίτευσης προς την Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση σχετικό με τους υπαλλήλους τού δήμου τους επιφορτισμένους με την παραλαβή τού έργου τής προαναφερόμενης ανάθεσης. Η πλειοψηφία χαρακτήρισε το έγγραφο «αναφορά σε βάρος των υπαλλήλων και μπούλινγκ εναντίον τους», η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «κίνηση προστασίας των υπαλλήλων».

Απαράδεκτοι υπαινιγμοί σε κοινή θέα

Η αντιπαράθεση δεν πρόσθεσε κάτι επί της ουσίας περί τη φωτιά στο Κοσσίνι αυτή καθαυτή ούτε στον δημόσιο λόγο περί τα απορρίμματα του νησιού, ακόμη και αν αυτό δεν ήταν στις προθέσεις των συσκεπτομένων.  Έξω από τη συζήτηση έμεινε και η ανάγκη για ριζική αντιμετώπιση των πάντα ανοικτών προβλημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αντιθέτως, τον τόνο στον δημόσιο λόγο -κατά το πρώτο μισό τής συνεδρίασης του συμβουλίου- έδωσαν απαράδεκτοι εκατέρωθεν χαρακτηρισμοί και υπαινιγμοί τού τύπου «οι δικοί μας και οι δικοί σας», «κάνετε πάρτυ με λεφτά των πολιτών», «εσείς κάνετε δωράκια στους φίλους σας», «βγάζετε αχυρανθρώπους μπροστά», «με ένα έργο πληρώνετε ένα άλλο» κ.ο.κ

Περίσσεψαν τέτοιες ή ανάλογης ποιότητας και πολιτικής σημασίας  αντεγκλήσεις τουλάχιστον μεταξύ μερικών συμβούλων και αξιωματούχων, σε κοινή θέα μάλιστα αφού η ιστοσελίδα  τού δήμου αναμετέδιδε αμέσως τη συζήτηση μέσω ίντερνετ.

Παρακαταθήκη για το περιβάλλον

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα συζήτησης, όμως, και με τελείως διαφορετικό πνεύμα περί δημοσίου συμφέροντος εξελίχθηκε η διαδικασία για την έγκριση της γνωμοδότησης περί τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αιολικών σταθμών.

Η έγκριση ήταν ομόφωνη και η πολιτική αιτιολόγησή της απ’ όλες τις παρατάξεις ταυτόσημη. Είναι παρακαταθήκη προς ολόκληρη την τηνιακή κοινωνία για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού σε βάθος χρόνου. Για τα αιολικά συνεδριάζουν μεθαύριο Δευτέρα και τα δημοτικά συμβούλια Νάξου και Πάρου.

Αυτοδιοικητικοί φορείς και πολίτες έχουν ζητήσει με ένδικα μέσα να ακυρωθεί απόφαση που εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους υλοποίησης του έργου των σταθμών. Για πολλοστή φορά όμως αναβλήθηκε η κρίση τής προσφυγής  τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αυτή τη φορά η προγραμματισμένη για τον τρέχοντα μήνα.

Ομόθυμο «ναι» στην προβολή τού νησιού

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ανακοινώθηκε η κατάταξη αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού σε κατηγορίες συναφείς και με την αδειοδότησή τους, με βάση τον νόμο 4479/2017.

Το γηπεδάκι 5 Χ 5 κατατάσσεται στην κατηγορία Α1, το γήπεδο στο Βίντσι στη Β1, το κλειστό τού μπάσκετ στην κατηγορία Δ, το αθλητικό κέντρο Νικόλαος Κορνάρος και το γήπεδο Στενής στην Α2, τα γηπεδάκια Βωλάξ, Κουμάρου, Μυρσίνης, Φαλατάδου και πλατείας Ορλώφ στην κατηγορία Ζ.

Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκαν η αναμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού και η ένταξη του δήμου στο «Δίκτυο Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων», με μειοψηφούσα την ελάσσονα αντιπολίτευση. Ομόφωνα εγκρίθηκαν η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Λιμενικού Ταμείου και αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας τού δημοτικού συμβουλίου.

Ομοφωνία σημειώθηκε στις εγκρίσεις ή τη χρηματοδότηση ενεργειών όπως η συμμετοχή τής Τήνου σε τουριστικές εκθέσεις εντός κι’ εκτός Ελλάδας, η υπογραφή συμφώνου τού δήμου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς για μια ηλεκτρονική «Πλατφόρμα ψηφιακών εφαρμογών προς ανάδειξη της υλικής και άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς» τού νησιού, καθώς και η πληρωμή τού βίντεο καμπάνιας για την Τήνο τα πνευματικά δικαιώματα του οποίου έχει πλέον ο δήμος.