Ετοιμότητα να εμπλακούν θεσμικά στα Λιμενικά Ταμεία και στη διαχείριση των λιμανιών δήλωσαν στον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων των νησιών, κατά τη Γενική Συνέλευσή τους προ ημερών στις Οινούσσες.

Ο υπουργός δήλωσε ανοικτός σ’ αυτό αλλά υπό προϋποθέσεις τις οποίες δεν καθόρισε. Στους στόχους τού υπουργείου περιλαμβάνεται «μεγαλύτερη διαχειριστική εμπλοκή τής αυτοδιοίκησης στα Ταμεία» αλλά «βάσει σχεδίου που θα συνενώνει τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις – δεν θα τις αποδυναμώνει». Κατευθυντήρια πολιτική είναι «ο συντονισμός τής οργάνωσης και διοίκησης των λιμανιών τής χώρας με την περιφερειακή «λιμενική διακυβέρνηση» της ΕΕ».

Η Κεντρική Ένωση Δήμων και η Περιφερειακή Ενότητα δήμων Κυκλάδων συμφωνεί κατ’ αρχάς ως προς τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών και των διοικήσεων, εφ’ όσον όμως «αυτός θα εξυπηρετεί την εθνική λιμενική πολιτική και την αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών, ιδίως στα νησιά».

Στην αρχή του φετινού καλοκαιριού, το υπουργείο Ναυτιλίας ζήτησε από τις διοικήσεις των οργανισμών λιμένων και των Λιμενικών Ταμείων, καθώς και από αυτοδιοικητικούς, επιχειρηματικούς και επιμελητηριακούς φορείς προτάσεις έργων προς χρηματοδότηση.

Προς διαβουλεύσεις με το υπουργείο

Τα έργα αποσκοπούν στο «να αντιμετωπισθούν άμεσα η διοικητική πολυμορφία στα Ταμεία, η πολυνομία, η επικάλυψη έργου και η έλλειψη ειδικού προσωπικού η οποία καταλήγει στον αποκλεισμό των Ταμείων από προγράμματα της ΕΕ και στην οικονομική δυσπραγία τους».

Οργανισμοί και φορείς που ανταποκρίθηκαν κατέθεσαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μέτρα και έργα διπλάσιου κόστους απ’ αυτό που προϋπολόγιζε το υπουργείο. Ο υπουργός δήλωσε «την προσδοκία του να καταφέρει να χρηματοδοτήσει τις προτάσεις από ευρωπαϊκούς πόρους και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

Οι προτάσεις των νησιωτικών επιμελητηρίων και ο ρόλος που μπορεί να έχουν οι τοπικές εμπορο-επαγγελματικές οργανώσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των λιμένων περιλαμβάνονται στην αντζέντα συνάντησης των εκπροσώπων τους με τον υπουργό, πιθανότατα την επόμενη Τετάρτη 18 Οκτωβρίου.