Ισορροπία τρόμου μεταξύ των εταιριών επιβατηγού ναυτιλίας που εξυπηρετούν τις Κυκλάδες καταφέρνει προσώρας το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) για την περίοδο από σήμερα 1η Νοεμβρίου μέχρι τον Οκτώβριο του 2018.

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου προ εβδομάδας/μόλις την παραμονή τής νέας ακτοπλοϊκής περιόδου τακτοποιούν ένα σύνθετο επιχειρηματικό τοπίο αλλά μόνο στην πράξη θα φανεί αν είναι δυνατό να διατηρηθούν οι ισορροπίες χωρίς προβλήματα για την εξυπηρέτηση των νησιών. Εκεί θα φανεί και αν μπορεί να επανέλθει εντός των ορίων τού θεμιτού ο ασύμμετρος ανταγωνισμός για την «πίττα» που όλο μεγαλώνει.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑΣ που κατάφερε να καταλήξει σε συμπεράσματα και εισηγήσεις πραγματοποιήθηκε μετά από το αδιέξοδο κατά την τελευταία τακτική συνεδρίαση και στον απόηχο των προσδοκιών που καλλιέργησαν οι εφοπλιστές κατά την πρόσφατη μεγάλη σύσκεψη στη Σύρο για την ακτοπλοϊκή κάλυψη.

Στις 25 Οκτωβρίου, εν μέσω αδυναμίας για ομοφωνία στα καυτά θέματα, το ΣΑΣ κατέληξε σε κατά πλειοψηφία  συμπεράσματα σύμφωνα με τα οποία:

Από τη Ραφήνα, στις 7.10πμ να φεύγει το ταχύπλοο «Champions Jet», στις 7.20 το ταχύπλοο «Super Runner», στις 7.30 το «Andros» ή το «Αικατερίνη Π», στις 7.40 το «Terra Jet», στις 7.50 το «Super Ferry», στις 8.05  το «Αικατερίνη Π» ή το «Andros», στις 8.15 το «Paros Jet» με συμμόρφωση στις παρατηρήσεις τού λιμεναρχείου Ραφήνας για τον ελλιμενισμό και την αγκυροβόλισή του, στις 8.25 το «Super Ferry II» με συμμόρφωση στις παρατηρήσεις τού λιμεναρχείου Ραφήνας για τον ελλιμενισμό και την αγκυροβόλισή του.

«Ναι» για ενδιάμεσα δρομολόγια και…πολύ πρωϊνά

Ως προς τα απογευματινά δρομολόγια, το Συμβούλιο εισηγείται ομοφώνως την αναχώρηση των «Super Ferry ΙΙ» και «Θεολόγος Π» στις 5μμ και, αντιστοίχως, στις 5.30 από τη Ραφήνα και να δεχθεί κατά πλειοψηφία τα δρομολόγια που έχουν ανακοινώσει τα οχηματαγωγά και τα ταχύπλοα για το μεσημέρι και το απόγευμα.

Τα πρωϊνά δρομολόγια του «Θεολόγος Π» από τη Ραφήνα κάθε Παρασκευή και Σάββατο, καθώς και του «Naxos Jet» κάθε Δευτέρα συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο να εκτελούνται το αργότερο στις 7πμ, με συμμόρφωση των εταιριών στις παρατηρήσεις τού λιμεναρχείου Ραφήνας για τον ελλιμενισμό και την αγκυροβόλιση στο λιμάνι τής Αττικής αλλά και για την παραμονή-πρόσδεση και μεθόρμισή τους σ’ αυτό και στο λιμάνι τής Άνδρου.

Αναφορά στο λιμάνι τής Τήνου στα συμπεράσματα τού τελευταίου Συμβουλίου δεν γίνεται.