Ο εικοσάχρονος Σπύρος Κουγιός ήταν ο νικητής τού τελικού των σεφ από το νότιο Αιγαίο στη Σύρο, μ’ ένα σπινιάλος – μ’ ένα πιάτο θαλασσινά. Ο ρόδιος μάγειρος θα εκπροσωπήσει την περιφέρεια-γαστρονομική περιοχή τής Ευρώπης στον διεθνή διαγωνισμό «European Young Chef 2017», στη Βαρκελώνη (5-6/11).

«Ο αγώνας ήταν σκληρός λόγω τής ποιότητας της μαγειρικής των συμμετασχόντων» είπε στη vista ο πρόεδρος της  Λέσχης  Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου-Κυκλάδων Νίκος Χριστοφόρου, μέλος τής κριτικής επιτροπής στον νησιώτικο τελικό.

Σ’ αυτόν εκπροσώπησε την Τήνο ο εικοσιεξάχρονος Αντώνης Φουστάνιας που ήλθε αντιμέτωπος με τον νικητή ροδίτη και με ανταγωνιστές μαγείρους  από την Κω και τη Σαντορίνη.

Η κριτική επιτροπή στη Σύρο είχε επικεφαλής την πρέσβειρα του νοτίου Αιγαίου στον θεσμό «Γαστρονομική  Περιοχή (Γαστρονομική Πρωτεύουσα) της Ευρώπης», παριανή σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (δεξιά).

Μέλη ήταν, εκτός τού κ.Χριστοφόρου, η δημοσιογράφος – ειδήμων στα γαστρονομικά και γνώριμη της Τήνου Νίκη Μυταρέα, ο σεφ τού εστιατορίου «Ηλιοβασίλεμα» στον Γαλησσά τής Σύρου Κώστας Μπουγιούρης και ο σεφ τού ρεστωράν «Nice & Easy» της Μυκόνου Χρήστος Αθανασιάδης.

Μοντέρνα παράδοση στη Βαρκελώνη

Στη Βαρκελώνη, οι σεφ-εκπρόσωποι από δέκα «Γαστρονομικές Περιοχές» τής Ευρώπης θα παρασκευάσουν πιάτα «βασισμένα στην τοπική παράδοσή τους αλλά με τρόπο που εντάσσει την περιφερειακή μαγειρική παράδοση στις σύγχρονες γαστρονομικές απαιτήσεις».

Πέρυσι «European Young Chef 2017» είχε ανακηρυχθεί o ρόδιος Σταμάτης  Μισομικές  (φωτό δεξιά) που τιμήθηκε από την Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου. Η στρατηγική τής Περιφέρειας αποσκοπεί στο να συνδεθεί η τοπική κουζίνα με την τοπική πρωτογενή παραγωγή και, σε απώτερο χρόνο, στο να καθιερωθεί το νότιο Αιγαίο στον διεθνή χάρτη των προορισμών γαστρονομικού τουρισμού.

Ο εκπρόσωπος της Τήνου στον τελικό τής Σύρου Αντώνης Φουστάνιας κέρδισε τον τοπικό τελικό στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Byzantio Beach με  ένα πιάτο (κεντρική φωτό) με κατσικάκι Τήνου, πουρέ αγκινάρας, μίνι-πατάτες και με κομμάτια γλυκοπατάτα.

Ανθυποψήφιοι του νικητή ήταν οι Θόδωρος Γούτογλου και Γιώργος Δουλγέρης. Ο πρώτος παρουσίασε ένα γλυκό με ντοματάκια γλυκά και τυρί Δομοκού και ο δεύτερος ένα γλυκό με βάση τα χαρούπια.

Την κριτική επιτροπή απάρτιζαν ο Νίκος Χιρστοφόρου, ο σεφ Δημήτρης Πλυτάς τού εστιατορίου «Περί Τήνος» στην Ερμούπολη (φωτό δεξιά), καθώς και (αριστερά) ο τηνιακός επιχειρηματίας τής εστίασης Γιώργος Αμοιραλής.

Μιλώντας μετά τη διαδικασία στο Byzantio, ο κ.Χριστοφόρου είπε στη vista ότι ο Φουστάνιας «φρόντισε ένα πιάτο με πολλά προϊόντα τής Τήνου και το δούλεψε πάρα πολύ».

Ο εικοσιεξάχρονος Φουστάνιας δεν είναι γέννημα της Τήνου αλλά θρέμμα της, αφού μένει το νησί από τεσσάρων ετών. Έχει σπουδάσει στη γαλλική σχολή μαγειρικής στην Αθήνα Λε Μοντ, έχει αποκτήσει εμπειρία στη Γαλλία και επέστρεψε στην Ελλάδα.
Εργάσθηκε στο εστιατόριο Premiere στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ, στο γνωστό ρεστωράν τής Αθήνας Γκασπάρ, στο μυκονιάτικο Sale & Pepe και στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Petasos επίσης στη Μύκονο. Το 2013 άνοιξε στην Τήνο επιχείρηση με βιολογικά προϊόντα και εργάζεται ως personal cook στο νησί.