Συναυλία με τη συμμετοχή πλειάδας συμπολιτών μουσικών θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 8.30 μμ στο Γυμνάσιο της Τήνου, για να στηριχθεί από τον κόσμο μια ανιδιοτελής και κοπιώδης ανθρωπιστική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια.

Η σημαντική κινητοποίηση που υπάρχει όμως με αφορμή την εκδήλωση μπορεί να προσδώσει δυναμική σε μια οργανωμένη κοινωνική πολιτική θεσμών-φορέων και πολιτών στην Τήνο τού 2017, με αναμφισβήτητο το ανθρωπιστικό αποτέλεσμά της.

Η αποψινή γιορτή προσφοράς στο Γυμνάσιο δεν έχει εισιτήριο. Το αντίτιμο για τη συμμετοχή σ’ αυτήν είναι η κατά τη δυνατότητα του καθενός και της καθεμιάς προσφορά  τροφίμων και πρώτων υλών  για μαγειρική στην «Κοινωνική Κουζίνα».

Στην «Κουζίνα» και την καθημερινή παραγωγή φαγητού είναι αφιερωμένη η ζωή και η -χωρίς αμοιβή ή άλλη απολαβή- εργασία τής κυρίας Κατερίνας. Η ίδια αξιοποιεί πρώτες ύλες που αγοράζει -εκ του υστερήματός της- και κυρίως όσες της προσφέρουν αθόρυβα πολλοί συντοπίτες και πολλές συντοπίτισσες.

Προετοιμάζει, συντηρεί, μαγειρεύει και συσκευάζει καθημερινά φαγητό. Η κοινωνική εργάτρια Κατερίνα και πολλοί που  επικουρούν το έργο της αναλαμβάνουν την ευθύνη να μοιράζουν το φαγητό σε ανθρώπους που το χρειάζονται.

Με σκοπό την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας η Ανοικτή Επιτροπή  Αλληλεγγύης πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει την αυριανή συναυλία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πολλοί και πολλές μουσικοί τού τόπου που θα χαρίσουν τις νότες τους στο Γυμνάσιο.

Ο δήμος Τήνου παραχώρησε τον χώρο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου μετά από θετική εισήγηση της της αρμόδιας αντιδημάρχου Αναστασίας Δεληγιάννη και της Επιτροπής Παιδείας (παρόντες Μανώλης Απέργης,  Αργύρης Δεσύπρης, Βαγγέλης  Μαρκουίζος).

Για να προχωρήσει στην απόφασή της, η Επιτροπή Παιδείας δεσμεύθηκε στις θέσεις και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης θα έδιδε τη δική της άδεια.

Για μια οργανωμένη αλληλεγγύη

Η πρωτοβουλία τής Επιτροπής Αλληλεγγύης δίδει στην Τήνο μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει την ανθρωπιστική ευθύνη που οφείλουν να αναλαμβάνουν οι σύγχρονες κοινωνίες, ιδιαίτερα σε καιρούς δοκιμασίας.

Δίδει επίσης ακόμη μία ευκαιρία στους θεσμικά εμπλεκομένους στην κοινωνική πολιτική να οργανώσουν ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό σύστημα για την άσκησή της.

Ένα τέτοιο σύστημα οφείλει να εντάσσει αφιερωμένες και ανιδιοτελείς εργάτριες όπως η κυρία Κατερίνα. Μια σεμνή γυναίκα αφοσιωμένη στην υπηρεσία των ανθρώπων που δοκιμάζονται περισσότερο από την ίδια…

***********************************

Λέει η ίδια η κυρία Κατερίνα:

Κατ’ αρχάς θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Να ευχαριστήσω από τα βάθη τής ψυχής μου τους ανθρώπους για τη μεγάλη βοήθεια που μου έχουν δώσει μέχρι τώρα.

Να ευχαριστήσω και για τη στήριξη όσων θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθειά μας και όσων παίρνουν πρωτοβουλίες γι’ αυτό. 

Όσο μπορούμε όλοι μας να συνεχίζουμε. Και όποιος έχει τη διάθεση ν’ αρχίσει τώρα και το ψυχικό σθένος να προσφέρει, να το κάνει. Τίποτε δεν πάει χαμένο. Πάνω απ’ όλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον διπλανό μας, τον άνθρωπο που μπορεί να υποφέρει…


Πώς άρχισα;…Πάντα ένοιωθα έτσι αλλά ανέλαβα ευθύνες μου μάλλον τυχαία: Όταν άρχισε να δυναμώνει η κρίση, έβλεπα στην τηλεόραση τις εικόνες με τους ανθρώπους και ήταν πρωτόγνωρες για όλους μας. 
Κάποτε ήμουν μαζί με κάποιους πολύ σημαντικούς ανθρώπους τής Τήνου. Μια φορά τους ρώτησα: Υπάρχουν στο νησί άνθρωποι όπως αυτοί στην τηλεόραση; Μου απάντησαν ναι…Υπάρχουν και τους ξέρουμε.
Τότε είχα μια καλή οικονομική δυνατότητα και μου βγήκε αυθόρμητα: Θα τους μαγειρεύω. Και ξεκίνησα. Με βοήθησαν. Αρχίσαμε με λίγες μερίδες. Έκτοτε αφιερώθηκα σ’ αυτό.

Εδώ και χρόνια έχουμε φθάσει στα τέσσερα φαγητά την εβδομάδα, από εικοσιπέντε μερίδες το καθένα. Δηλαδή στις εκατό μερίδες την εβδομάδα.
Για τη διανομή τού φαγητού δεν έχω κριτήρια. Το μόνο που με νοιάζει είναι να κάνω ό,τι μπορώ, όταν διαπιστώνω την ανάγκη γύρω μου ή όταν τη νοιώθω. Και πιστέψτε με: Πιάνει τόπο. Το ξέρουν και οι άνθρωποι που εδώ και χρόνια με βοηθούν.
Νάναι καλά… Εγώ δεν έχω να κερδίσω κάτι. Ούτε δουλεύω για κανένα. Ούτε συμφέροντα υπηρετώ ούτε κόμματα ούτε χρώματα ούτε κάνω ό,τι κάνω για επίδειξη. Για την ψυχή μου το κάνω. Και πιστέψτε με: Πιάνει τόπο…