Απαραίτητη για ομάδες μαθητών και επιθυμητή για ενήλικες είναι η κράτηση θέσεων στις παραστάσεις και στο εργαστήρι αφήγησης που έχει οργανώσει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), συμμετέχοντας στις φετινές  «ευρωπαϊκές μέρες πολιτιστικής κληρονομιάς – Πόλ(ε)ις».

Για σήμερα-Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματισθεί δυο παραστάσεις  αφήγησης για ομάδες μαθητών (10-11πμ και 11.30πμ – 12.30μμ).

Αφηγητής είναι ο δρ. Παιδαγωγικής και ιστορητής Στέλιος Πελασγός (φωτό δεξιά). Οι παραστάσεις συνδέονται με την έκθεση χαρακτικών «Χαράσσοντας την Οδύσεια» του Χρήστου Σανταμούρη, η οποία συνεχίζεται στην αίθουσα του μουσείου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στο επίκεντρο των αφηγήσεων του κ.Πελασγού βρίσκονται το ότι, στον κόσμο των έργων τού Ομήρου, η πόλη ισοδυναμούσε με την ύπαρξη νόμου και αρετής, καθώς και το ότι -στον μεσαιωνικό και νεότερο κόσμο- το ταξίδι μέχρι την πόλη και η παραμονή σ’ αυτήν σήμαινε συχνά την αρχή μιας νέας ζωής.

Το απόγευμα στις 6μμ και αύριο-Σάββατο 23/9 στις 6.30μμ, στο μουσείο Μαρμαροτεχνίας τού Πύργου, θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήρι αφήγησης για ενήλικες με τίτλο «Πρώτη φορά που πήγα στην πόλη».

Τηνιακοί χτίστες και μάστορες που ξενιτεύθηκαν παλιά στην πρωτεύουσα για βιοποριστικούς λόγους μεταφέρουν τις εμπειρίες τους προς το κοινό. Στα μάτια τους, η μετακίνηση είχε λάβει μυθικές διαστάσεις, καθώς ανήκαν στην τελευταία γενιά που δεν είχε επιλογή παρά να αφήσει την Τήνο για την πόλη.