Σε σχέδιο επί χάρτου αλλά μιαν ανάσα μόνο από την υλοποίησή της βρίσκεται η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σύρου με τη Ραφήνα, με έτερο αποτέλεσμα το να πυκνώσει η συγκοινωνία μεταξύ τής πρωτεύουσας των Κυκλάδων και τουλάχιστον των κοντινών της νησιών.

Πολλά για το εν λόγω σχέδιο θα κρίνει μια…σκυταλοδρομία συσκέψεων στην Ερμούπολη από την ερχόμενη Τρίτη, με πρωτοβουλία τού δήμου Σύρου προς την πλευρά των πολιτικών αρμοδίων και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

Από θερινή συνάντηση ακτοπλόων στο υπουργείο Ναυτιλίας

Περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα, από το Λονδίνο, θέλουν (γνωστού στη vista ονόματος και…χρώματος) γρήγορο πλοίο να ξεκινά οσονούπω πρωϊνό δρομολόγιο από Μύκονο προς την Τήνο, τη Σύρο και τη Ραφήνα.

Το δρομολόγιο θα εκτελείται ολόκληρο τον Οκτώβριο για να διερευνηθεί το αν και κατά πόσο θα μπορούσε να καθιερωθεί. Εφ’ όσον τελικά το σχέδιο τεθεί σε εφαρμογή, θα εγκαινιάσει μια μεγάλη στροφή στον ακτοπλοϊκό προγραμματισμό και νέα ενδεχόμενα θα βρεθούν στο τραπέζι.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ «γρήγορων» και «συμβατικών» αλλά και ανάμεσα στους «γρήγορους» θα γίνει πιο σκληρός. Γεύση τού ανταγωνισμού είχαν πάρει άπαντες από τον πόλεμο των θερινών διαρροών στη Ραφήνα, στον οποίο επιδίδονταν οι εταιρίες ή μεμονωμένοι παράγοντες για λογαριασμό τους.

Επιμελητήριο: Αναγκαία σύνδεση Σύρου-Τήνου

Οι διαρροές ήθελαν τότε – εταιρία νεοτοποθετημένου στη γραμμή ταχύπλοου να αιτείται από το υπουργείο Ναυτιλίας δρομολόγιο και προς Σύρο. Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα, αντίστοιχο αίτημα προς την εταιρία και προς το υπουργείο είχε υποβάλει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με επιστολή του.

Το Επιμελητήριο τόνιζε (και θα επαναλάβει στις επικείμενες διαβουλεύσεις στη Σύρο) ότι «είναι απολύτως αναγκαία η σύνδεση της Σύρου με τη Ραφήνα», καθώς και τής κυκλαδικής πρωτεύουσας με τα γύρω νησιά, «ειδικότερα με την Τήνο».

Η απάντηση των αρμοδίων στο αίτημα εκείνο της εταιρίας ταχυπλόων δεν είχε γίνει γνωστή, ενώ οι ανταγωνιστές τής εταιρίας «μίλησαν» πρώτοι δι’ «εκπροσώπου» και αντέδρασαν σφοδρά.

Σήμερα που οι εκ των διαμαρτυρηθέντων επίκειται να δρομολογήσουν από Ραφήνα, έχει ενδιαφέρον το ποια στάση θα τηρήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη. Και το πως θα αναδιανεμηθεί η «πίττα»…