Χίλια οκτακόσια (1.800) ευρώ εφ’ άπαξ ανά μήνα μπορούν οι καταθέτες να «σηκώνουν» από τις τράπεζες αντί να κάνουν ανάληψη δυο φορές τον μήνα, από οκτακόσια σαράντα ευρώ ανά δεκατέσσερεις μέρες (1.680).

Όσοι εφ’ εξής καταθέτουν οποιοδήποτε ποσό μεγαλύτερο απ’ αυτό που επιτρέπεται ν’ αναληφθεί, έχουν τη δυνατότητα να το «σηκώσουν» όλο εφ’ άπαξ. Ανάληψη του μισού ποσού θα μπορεί να κάνει κάποιος που εμβάζει χρήμα στις ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση αποφάσισε τη χαλάρωση δύο χρόνια μετά από την επιβολή των capital controls στην ανάληψη μετρητών, ένα μετά από την πρώτη μερική ελάφρυνση των περιορισμών και λίγες μέρες μέρες μετά από το πρόσφατο εγχείρημα πρόσβασης του Δημοσίου στις αγορές .

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα τής Κυβερνήσεως προ μηνός και ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών εκείνων των ημερών ορίζει τα ακριβώς ισχύοντα της χαλάρωσης.

Κίνητρα για μεταφορά κεφαλαίου

Εκ των πραγμάτων, η νέα ελαστικότητα στην περιοριστική πολιτική αφορά λιγότερο τους ιδιώτες καταθέτες. Κυρίως προσφέρει κίνητρα σε όσους φέρουν ή επαναφέρουν κεφάλαια από το εξωτερικό και σε επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούν να διακινούν αρκετό χρήμα πιο εύκολα απ’ όσο μέχρι τώρα.

Οι επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα αποκτούν τώρα τη δυνατότητα να ανοίξουν νέο τραπεζικό λογαριασμό, ανεξάρτητα από κάποιον άλλο που ήδη έχουν. Το ίδιο θα ισχύει και για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, εφ’ όσον δεν έχουν άλλο λογαριασμό μέχρι τώρα.

Νέο λογαριασμό μπορούν να ανοίξουν στην τράπεζα εργαζόμενοι των οποίων ο μισθός καταβάλλεται σ’ αυτήν από ένα νέο εργοδότη τους, ακόμη και αν οι ίδιοι διατηρούν έτερο λογαριασμό σε άλλη τράπεζα.

Άνοιγμα ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού χωρίς δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό απ’ αυτόν θα έχουν οι υπαγόμενοι στις παραγράφους 13 και 15 του άρθρου 959 Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Μεταφορές χρημάτων προς το εξωτερικό -με πλαφόν και δικαιολογητικά που αναμένεται να ορισθούν- θα έχουν δικαίωμα να κάνουν εξουσιοδοτημένα στελέχη ναυτιλιακών εταιριών για τις ανάγκες πλοίων τους εκτός συνόρων.

Πώς θα μεγαλώνει η χαλάρωση

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η χαλάρωση του κάπιταλ κοντρόλ θα προχωρά βήμα-βήμα, σε συνάρτηση με τις επιδόσεις και την αναπτυξιακή τάση τής οικονομίας: «Η χαλάρωση θα επέρχεται όσο θα διασφαλίζεται με τη χρηματοπιστωτική ευστάθεια».

Αυτό λέγεται από κατ’ εξοχήν αρμοδίους στην κυβέρνηση και υποστηρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι δύο πλευρές συγκλίνουν και ως προς το ότι η επέκταση της χαλάρωσης θα κρίνεται από τη δυνατότητα της χώρας να προσφεύγει «κανονικά» στις αγορές από το επόμενο καλοκαίρι.

Ωστόσο, οι τράπεζες πιέζουν για περαιτέρω μείωση του περιορισμού στους ιδιώτες καταθέτες αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος θέτει ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση γι’ αυτό τη μεγάλη αύξηση των καταθέσεων και τη διατήρησή τους στις τράπεζες επί μεγάλο χρονικό διάστημα.