Με μια μακρά σπονδή, που χρειάσθηκε σχεδόν μισό τόνο νέκταρ, ολοκληρώθηκε -αργά το ξημέρωμα, μέσα σε μια απίστευτη κοσμοπλημμύρα- το Φεστιβάλ Κρασιού στον Τριπόταμο.

Η πρώτη μέρα τού φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στην ψυχαγωγία των παιδιών και στην επαφή τους με όσα συνδέουν τον τρύγο, το κρασί και το παραδοσιακό νοικοκυριό.

Οι μικροί φίλοι τής γιορτής επισκέφθηκαν αμπελώνα, μάζεψαν και πάτησαν σταφύλια και μετείχαν σε προσομοίωση παραγωγής κρασιού, ζύμωσαν μουστοκούλουρα και έπαιξαν, ακολουθώντας ένα παραμύθι, τον «Γυάλινο Λαιμό», το οποίο έγραψε-οργάνωσε και παρουσίασε η εικαστικός Λίζα Πενθερουδάκη (φωτό δεξιά).

Νωρίς το βράδυ, τα παιδιά λειτούργησαν μια «ταβέρνα» στην πλατεία τού Σταυρού. Κέρασαν τους γονείς τους και τους επισκέπτες κρασί, ρακί, αρμυρά μεζεδάκια, παραδοσιακό τυράκι και κοπανιστή, κεφτέδες παρασκευασμένους από τις γυναίκες τού χωριού, σαλάτες και άλλα.

Η  γιορτή τού Κρασιού, με σύνθημα «αδειάζουμε τα βαρέλια μας» κερδίζει φίλους και ο πρόεδρος του συλλόγου Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Κάβος» Κάρολος Μέγκουλας ανέφερε στη vista πως βασικός παράγοντας επιτυχίας είναι η συμμετοχή των ανθρώπων τού χωριού στις εργασίες και στην τροφοδοσία τής διοργάνωσης.

«Η γιορτή μας καθιερώνεται, μπορούμε να πούμε πως γίνεται θεσμός. Την αγκαλιάζουν διαρκώς περισσότεροι» λέει η αντιπρόεδρος του «Κάβου» Ευαγγελία Κουσουνάδη. Θυμάται πως «πέρυσι, που ήταν τριήμερες οι εκδηλώσεις, υπολογίζουμε ότι οι επισκέπτες μας, ντόπιοι και μη, έφθασαν τους χίλιους πεντακόσιους». Φέτος τους ξεπέρασαν, παρ’ ότι η διοργάνωση ήταν διήμερη αντί τριήμερη.

Η κυρία Κουσουνάδη θεωρεί πως οι δραστηριότητες του «Κάβου» και το Φεστιβάλ Κρασιού έχουν κάνει τον Τριπόταμο γνωστό ελκυστικό προορισμό. «Χρόνο με τον χρόνο αυτό αποδεικνύεται και από την κάλυψη των καταλυμάτων στο χωριό» είπε στη vista.

Πέρυσι στο Φεστιβάλ «έφυγαν» τριακόσια ογδόντα κιλά κρασί και δεκαπέντε κιλά ρακί. Το κρασί που έφτιαξε ο «Κάβος» είναι γύρω στα διακόσια κιλά αλλά το διαθέσιμο στους επισκέπτες είναι επιπλέον διακόσια, τα οποία διασφάλισαν για τη γιορτή η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών τού δήμου και το Φεστιβάλ Τήνου.

Ο κ.Μέγκουλας «ευχαρίστησε πολύ την Επιχείρηση και το Φεστιβάλ» και έκανε «ειδική αναφορά στον Γεωργικό Συνεταιρισμό Τήνου που προσφέρει την κοπανιστή και τη γραβιέρα Τήνου κάθε χρόνο».