Τα «σπαράγματα μνήμης» τού τηνιακής καταγωγής ζωγράφου Μάνθου Γαίτη  φιλοξενούνται στο λόμπυ τού ξενοδοχείου Anthia, στον άγιο Φωκά τής Τήνο.

Η έκθεση θα διαρκέσει δεκαπέντε μέρες και την επιμέλειά της έχει ο διευθυντής τού Anthia ιστορικός Παναγιώτης Πρασσάς, ο οποίος έγραψε για την έκθεση πως «η φιλοξενία ενός σπουδαίου ζωγράφου είναι ευχάριστο καθήκον όταν ο πολιτισμός είναι προτεραιότητα».

Ο ίδιος ο ζωγράφος μίλησε για τη σημασία που εξακολουθεί να έχει η ρεαλιστική παραστατική ζωγραφική σε μιαν εποχή που τα φώτα πέφτουν περισσότερο στην αφηρημένη εικαστική έκφραση ή σε εκδοχές ζωγραφικής αναπαράστασης καθοριζόμενες από τα τεχνολογικά μέσα.

Κατά τον Γαίτη πάντως, η παραστατική ζωγραφική «οφείλει μεν να αποτυπώνει το πώς είναι τα πρόσωπα και τα πράγματα αλλά, ταυτόχρονα, και το πώς θα έπρεπε να είναι».

Ο ζωγράφος γεννήθηκε την προτελευταία μέρα τού Δεκεμβρίου τού 1955 στην Αθήνα. Η καταγωγή του είναι από τον Βερναρδάδο τής Τήνου. Σπούδασε γραφιστική στον Όμιλο Δοξιάδη (1975-1978) και ασχολήθηκε με τη διαφήμιση σε εταιρείες και στο εργαστήριό του.
Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1981-86) με καθηγητές τους Κεσσανλή, Μόραλη και Μυταρά. Έκανε την πρώτη προσωπική έκθεσή του το 1988, στη γκαλλερύ «Το Μαγαζί» (στην Τήνο) και δίδαξε ζωγραφική στα σχολεία τού νησιού μέχρι το 1994.
Οι επόμενες εκθέσεις του έγιναν στη γκαλλερύ «Αργώ» τής Αθήνας (1993, 1995, 1999, 2000, 2001, 2007, 2009, 2016). Συμμετείχε και σε ομαδικές, ενώ έργα του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Αρχικά ο Γαιίτης ανέπτυξε ρεαλιστικές ανθρωπομορφικές συνθέσεις σε εσωτερικούς χώρους και, αργότερα, ασχολήθηκε με το τοπίο υπό ιμπρεσσιονίστικες επιρροές.
Από το 2000 ακολούθησε καινούργιους δρόμους, εικονογραφώντας ποιήματα του Έλλιοτ με αλληγορικούς συμβολισμούς. Από τα τέλη τής προηγούμενης δεκαετίας επικεντρώθηκε στην καταγωγή τής πόλης και του χωριού, ερμηνεύοντάς την με δικές του, αυστηρά προσωπικές εικόνες.