Τα λουλούδια, τα τοπία της αλλά και τα αγιογραφικά εγχειρήματά της παρουσιάζει η συμπολίτισσα Στέλλα Ορφανού και εγκαινίασε -στο σχολείο στον Φαλατάδο- τη φετινή έκθεσή της.

Αναφερόμενη στη σχέση της με τα εικαστικά την περιγράφει ως αφιερωματική. Είναι αυτοδίδακτη: Οι αντιλήψεις και κάποιες δυσκολίες τής εποχής -λέει στη vista– δεν της επέτρεψαν να φύγει από τον τόπο καταγωγής της την Κύπρο, όταν ο Όμιλος Δοξιάδη την είχε επιλέξει ως ταλέντο και της πρόσφερε σπουδή στην Αθήνα με υποτροφία.

Τότε, μετά από το εξατάξιο γυμνάσιο, η κυρία Ορφανού είχε προλάβει να μετάσχει σε μιαν έκθεση στη Λευκωσία, ενώ οι δυνατότητές  της να μουτζουρώνει ή να ομορφαίνει το χαρτί με μολύβι είχαν εντοπισθεί από το δημοτικό.

Η καλλιτέχνις παντρεύθηκε και εγκαταστάθηκε στην Τήνο. Καλλιέργησε με επιμονή την κλίση και την επιθυμία της, διδάσκοντας και ασκώντας τον εαυτό της επί πολλά χρόνια στην τέχνη τού χρωστήρα και του λαδιού, του μολυβιού, του κάρβουνου.

Με εκφράζουν λουλούδια και τοπία

Λουλούδια και τοπία ήταν το εξ αρχής αγαπημένο μοτίβο της, η κύρια επιλογή στα ζωγραφικά της μέχρι και σήμερα. Γιατί τοπία και λουλούδια; «Με εκφράζουν πιο πολύ. Με βοηθούν να βγάλω από μέσα μου αυτά που «βλέπω» και αυτά που νοιώθω» εξηγεί η κυρία Ορφανού.

Κάποτε ήλθε σε επαφή με τον δάσκαλο Παναγιώτη Μεταξά, ο οποίος την κάλεσε στη σχολή αγιογραφίας στην οποία δίδασκε. Πήγε και γοητεύθηκε από τον νέο δρόμο που της ανοίχθηκε στη ζωγραφική. Έκτοτε η αγιογραφία μπήκε στη ζωή της και αποσπά πολύ από τον χρόνο της.

Αν και στον Φαλατάδο λειτουργεί την πολλοστή έκθεση, η κυρία Ορφανού αισθάνεται πάντα τον ενθουσιασμό και την αγωνία που τη διακατείχαν για την κρίση και την ανταπόκριση του παρατηρητή των έργων της κάθε φορά από τότε που πρωτοπαρουσίασε. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Αυγούστου.