Τον ρόλο τού ανθρώπινου παράγοντα κατά την αναστήλωση τής Ακρόπολης αναδεικνύει η έκθεση φωτογραφιών από το αρχείο τής Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), η οποία εγκαινιάζεται απόψε στις 8 μμ, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πύργου Τήνου.

Παράλληλα, στο Κέντρο θα λειτουργεί έκθεση γλυπτών και μαστόρων από την Τήνο, η οποία έχει δώσει επί δεκαετίες δεκάδες τεχνίτες- στον ιερό  βράχο. Στην έκθεση περιλαμβάνονται και έργα σημερινών σπουδαστών τής σχολής Καλών Τεχνών τού Πύργου.

Εκθέτουν οι Μιχάλης Αλβέρτης, Γιώργος Βίδος, Βασιλική Βαλσάμου, Πέτρος Γεωργόπουλος, Γιώργος Δεσύπρης, Γιώργος Κοντονικολάου, Λεωνίδας Μιχαλάκος, Μόδεστος Μπον, Κωνσταντίνος Ντάλλας, Μάρκος Τουφεκλής, Κώστας Τσιριντζουλάκης και Δημήτρης Χριστογιάννης.

Η έκθεση φωτογραφίας για την Ακρόπολη αποτυπώνει την αφοσίωση των ανθρώπων στην ιερή περιπέτεια τής συντήρησης του κορυφαίου ελληνικού μνημείου, καθώς και τις σχέσεις που διαμορφώνει η εργασιακή καθημερινότητα τους.

Το πολιτιστικό δρώμενο έχει οργανωθεί από την ΥΣΜΑ υπό την αρχιτέκτονα Βασιλική Ελευθερίου (φωτό δεξιά) και από το τμήμα τής υπηρεσίας για την Τεκμηρίωση με προϊσταμένη την αρχαιολόγο δόκτωρα Ευγενία Λεμπιδάκη.

Την επιλογή των φωτογραφιών έκανε η αρχαιολόγος Εύη Πετροπούλου που έχει και τη γενική επιμέλεια της έκθεσης, ενώ τις εκτυπώσεις των φωτογραφιών έκανε ο υπεύθυνος εργαστηρίου τής υπηρεσίας Τηλέμαχος Σουβλάκης που είχε και την καλλιτεχνική επιμέλειά τους.

Η έκθεση είχε παρουσιασθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο στο αμφιθέατρο του Μουσείου τής Ακρόπολης, στο πλαίσιο διημερίδας με τίτλο «Ειδικά θέματα έρευνας και εφαρμογών στα αναστηλωτικά έργα τής Ακρόπολης (2010-15)». Στην Τήνο η παραγωγή είναι τού Φεστιβάλ Τήνου σε συνεργασία με το Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς».

Ομαδικότητα και συνεργασία

Από την πλευρά τής ΥΣΜΑ υπογραμμίσθηκε με έμφαση προς τη vista ότι «η ποιότητα της έκθεσης και η σημασία που έχει είναι προϊόν τής ομαδικότητας και της στενής συνεργασίας των στελεχών της». Σε σχετικό σημείωμα τονίζεται ότι η έκθεση «φωτίζει το αρχείο των αναστηλώσεων, το αρχείο τής ΥΣΜΑ, ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών για κάθε ενδιαφερόμενο».

Εξηγείται ότι «το υλικό που έχει επιλεγεί αποτελείται από σαράντα φωτογραφίες οργανωμένες σε ενότητες…οι οποίες περιγράφουν συναισθήματα και καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο: τον μόχθο, την αυταπάρνηση, τη συνεργασία, το μεράκι, την επινόηση, τον θαυμασμό…

…Η επιλογή των φωτογραφιών» αναφέρεται στο σημείωμα των διοργανωτών/διοργανωτριών «αναδεικνύει τον ρόλο τού ανθρώπινου παράγοντα στο έργο της αναστήλωσης, τον μόχθο και τη σκέψη που επενδύουν οι εργαζόμενοι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν…

 …Η επιλογή των φωτογραφιών αναδεικνύει τη χαρά και την ικανοποίηση για την επίτευξη μιας επιτυχημένης λύσης, την ομαδικότητα και τη συναδέλφωση οι οποίες εκφράζονται πιο έκδηλα στις κοινές εορταστικές εκδηλώσεις».