Συνεχίζεται…περιπετειώδης η συζήτηση γύρω από το λιμάνι τής Ραφήνας και από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που φέρνει ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών συμβατικών και ταχυπλόων οχηματαγωγών.

Εξαντλητικές είναι οι διαβουλεύσεις περί τροποποιήσεων δρομολογίων τις οποίες άλλοι αποκλείουν και άλλοι προεξοφλούν στον απόηχο των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ).

Στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υψηλού επιπέδου, με τη συμμετοχή τής πολιτικής ηγεσίας (Κουρουμπλής-Σαντορινιός-Καλαματιανός) και του δεύτερου υπαρχηγού τού Λιμενικού ανταναύαρχου Παρασκευά.

Εκτός αυτών μετείχαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας Hellenic Seaways Βασίλης Κάτσαρης, της Golden Star Ferries Γιώργος Στεφάνου, της Fast Ferries Θεολόγος Παναγιωτάκης, της Blue Star Ferries Διονύσης Θεοδωράτος και της SEAJETS Μάριος Ηλιόπουλος.

Υπουργός-Λιμενικό και εταιρίες αναζητούν ισορροπίες και διευθετήσεις για να σταθεροποιηθούν οι χρόνοι αναχωρήσεων-αφίξεων και για να μην καταγράφονται ενδείξεις αθέμιτου ανταγωνισμού.

Κατά τη σύσκεψη στο υπουργείο συμφωνήθηκε τα πλοία στο λιμάνι τής Ραφήνας να δένουν σε απόσταση τριών-τεσσάρων μέτρων το ένα από το άλλο, για να μην παρεμποδίζεται η κίνηση στον καθορισμένο χρόνο.

Ομόφωνες πλην εξαιρέσεων εισηγήσεις ΣΑΣ

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) μετά την προ ημερών συνεδρίασή του. Το συμβούλιο εισηγείται ομόφωνα προς το υπουργείο να μη γίνει αποδεκτή έκτακτη (Αύγουστο και σχεδόν ολόκληρο Σεπτέμβριο) εκτέλεση δρομολογίου Μύκονος-Ίος-Θήρα-Σίκινος-Μύκονος-Τήνος-Ραφήνα από το πλοίο Naxos Jet.

Επίσης με ομοφωνία, το Συμβούλιο εισηγείται να τροποποιηθούν δρομολόγια του Fast Ferries Άνδρος (μέχρι 27 Αυγούστου) και του Terra Jet μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου στη γραμμή Ραφήνα-Τήνος-Μύκονος-Πάρος-Νάξος μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου. Η εισήγηση του ΣΑΣ είναι θετική για το να προστεθεί στο δρομολόγιο του ίδιου πλοίου το λιμάνι τής Άνδρου κατά το διάστημα 11 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου.

Κατά πλειοψηφία το Συμβούλιο απορρίπτει το αίτημα – να προεκτείνει το πλοίο Super Ferry το δρομολόγιό του προς τη Μύκονο και την Πάρο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ ομόφωνα εισηγείται θετικά τις τροποποιήσεις και περικοπές δρομολογίων για το ίδιο πλοίο.