Εγκαινιάσθηκε η υπαίθρια έκθεση του τηνιακού γλύπτη Φαέθονος Γρυπάρη με έργα που θα μείνουν μέχρι την 31η Αυγούστου τοποθετημένα σε χώρους πρασίνου και άλλους, από το Ηρώον προς το παλιό λιμάνι τής Χώρας.

Τα έργα, παλαιότερα και νεώτερα, είναι εμπνευσμένα από το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον τού νησιού – άλλα βασισμένα στην αφαιρετική τεχνοτροπία τού καλλιτέχνη και άλλα στην παραστατική γλυπτική. Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας τής υπαίθριας έκθεσής του, ο κ.Γρυπάρης μίλησε στη vista.

Ο καλλιτέχνης δημιουργεί για τον εαυτό του

 ♠  Για ποιον δημιουργείτε;

Πρώτα’ απ’ όλα ο καλλιτέχνης φτιάχνει έργα για τον εαυτό του. Το κοινό το σεβόμαστε αλλά το κοινό έρχεται μετά.

♠  Ποια είναι η κύρια θεματολογία σας; Τι σας έχει εμπνεύσει κυρίως;

Έχω σειρές έργων για τη μητρότητα και τη γέννηση, για τη γυναίκα, για τα πουλιά, για τον χορό, ενώ πολύ έχω ασχοληθεί με όσα πήρα από μεγάλες προσωπικότητες που γνώρισα ή μ’ επηρρέασαν.

♠  Ποιο υλικό χρησιμοποιείτε κατά κύριο λόγο για τα γλυπτά σας;

Τα μικρά γλυπτά τα δουλεύω κυρίως στον μπρούντζο. Τα μεγάλα τα δουλεύω με μια δική μου τεχνική ώστε να είναι ανθεκτικά σε εξωτερικούς χώρους, καθώς πολλά απ’ αυτά είναι μονίμως εκτεθειμένα έξω. Ακάλυπτα. Χρησιμοποιώ μέταλλο, τσιμέντο και -συχνά- πολλά υλικά μαζί.

Ο κ.Γρυπάρης διατηρεί εδώ και δεκαετίες, έξω στο κτήμα του, γύρω από το σπίτι του στο νοτιοανατολικό άκρο τής Τήνου, δεκάδες γλυπτά, κατασκευές, αντικείμενα, αγάλματα, ανάγλυφες παραστάσεις σε διασπορά. Πρόκειται για ένα ανοικτό μουσείο με ελεύθερη πρόσβαση για τους φιλότεχνους – κάτι που ο ίδιος ονειρευόταν από παιδί, όπως ομολογεί στη vista.