Με την εγγλέζικη ταινία «Ο τρίτος άνθρωπος» του Κάρολ Ρηντ, βασισμένη σε νουβέλα μυστηρίου τού Γκρέϊαμ Γκρην, ολοκληρώθηκε -και στο μουσείο Μαρμαροτεχνίας- το  κινηματογραφικό αφιέρωμα που φιλοξένησε σε μουσεία που υποστηρίζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

«Βραδιές Film Noir κάτω από το φως των αστεριών» ήταν ο τίτλος τού αφιερώματος, τέταρτη ταινία τού οποίου ήταν «ο τρίτος άνθρωπος» – από τις πιο καλές τού βρεταννικού σινεμά. Είχε αποσπάσει το μεγάλο βραβείο τού φεστιβάλ των Καννών και Όσκαρ για τη φωτογραφία της.

Σύμφωνα με την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης, ο Χόλι Μάρτινς (Τζόζεφ Κότεν), ένας άνεργος συγγραφέας φθάνει στην κατεστραμμένη μεταπολεμική Βιέννη και τη βρίσκει σε απελπιστική κατάσταση εξ’ αιτίας της πείνας και της μαύρης αγοράς.

Αναζητεί τον πρώην συμμαθητή του Χάρρυ Λάιμ (Όρσον Ουέλς) ο οποίος του προσέφερε δουλειά. Εκείνος σκοτώνεται σε ένα περίεργο αυτοκινητιστικό δυστύχημα και ο Χόλι υποψιάζεται ότι ο θάνατος του Χάρρυ μπορεί να ήταν δολοφονία. Γνωρίζεται με την κοπέλλα και τους φίλους τού φίλου του και με έναν άγγλο αστυνομικό επιθεωρητή.

Το μυστήριο μεγαλώνει καθώς προκύπτει ότι στον τόπο τού δυστυχήματος ένας τρίτος άνθρωπος, εκτός από δύο γνωστούς τού Χάρρυ, πιθανό να είχε ρόλο-κλειδί στο δυστύχημα.