Με stand-up κωμωδία και τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο και με συναυλίες των Moa Bones  και Polypala ολοκληρώθηκε το φετινό Sterna Fringe στα Υστέρνια, αφιερωμένο στο χωριό και στη μνήμη τής Ιωάννας Κουτζούκου που το είχε εμπνευσθεί.

Η μητέρα της Βένια Παπαθανασοπούλου και η αδελφή της Φαίη Κουτζούκου που διοργανώνουν το φεστιβάλ ευχαρίστησαν όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση των εκδηλώσεων και υποσχέθηκαν το Sterna Fringe να επανέλθει δυναμικά τού χρόνου.

Στον αποχαιρετιστήριο  λόγο τους επιβεβαίωσαν ότι θα δουλέψουν για τη βιωσιμότητα του φεστιβάλ αλλά και για τη συντήρηση του παλιού σχολείου που -κατά βάση- το στεγάζει.

Η τελευταία μέρα τού Sterna Fringe ξεκίνησε στον όρμο Υστερνίων, με το πρόγραμμα Βινιγιάσα Γιόγκα «Ζώντας με Δύναμη» και την δασκάλα Ελένη Τόλη.

H Tόλη είχε γνωρίσει από κοντά το όνειρο της Ιωάννας Κουτζούκου για το χωριό και η δική της εισφορά στην υλοποίησή του είναι να διδάσκει στους ανθρώπους, σε όσο πιο μικρή ηλικία είναι δυνατόν, να είναι χαλαροί. Να ζουν με δύναμη, να έχουν συνείδηση ότι όλα είναι περαστικά και να αντέχουν τον πόνο.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε δίωρη εκδήλωση για την κυκλοφοριακή αγωγή παιδιών από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» και ομιλία προς γονείς.

Το ινστιτούτο έχει ήδη εκπαιδεύσει περισσότερα από εκατόν σαράντα χιλιάδες παιδιά και, μιλώντας στη vista για λογαριασμό του, ο ειδικευμένος κοινωνιολόγος Βαγγέλης Μακρής τόνισε τη σημασία τού παραδείγματος που δίνουν οι γονείς στα παιδιά ως προς την οδηγική συμπεριφορά και ασφάλεια.

Ο κ.Μακρής είπε με έμφαση «κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι ανεκτός, πολύ περισσότερο ενός παιδιού» αλλά αναγνώρισε ότι -κατά την τελευταία δεκαετία- «έχει μειωθεί σημαντικά, κατά 86%, ο αριθμός των παιδιών που χάνουν τη ζωή τους σε δυστυχήματα».

Αργότερα, στη βιβλιοθήκη των Υστερνίων πίσω από την αγία Παρασκευή, ξεκίνησε παιχνίδι χαμένου θησαυρού οργανωμένο από την αρχιτέκτονα Ελένη Σβύρου-Σβυριάδη και τον μαθητή Δημήτρη Μπουφίδη.

Στη συνέχεια η Αντριάνα Φλόρες-Μπόρκεθ μίλησε για το φαινόμενο Tinos Food Paths, τη συλλογική καμπάνια των επιχειρηματιών εστίασης για την προβολή τού νησιού ως γαστρονομικού και τουριστικού προορισμού, η οποία συνεγείρει την Τήνο κάθε άνοιξη.

Μάρμαρο και ψυχολογία

Με γιόγκα και δίωρο εργαστήριο για τη γνωριμία των θεατών τού φεστιβάλ με τη μαρμαρογλυπτική ξεκίνησε το φεστιβάλ το περασμένο Σάββατο. «Μαθήματα» μαρμαρογλυπτικής έγιναν -όπως και πέρισυ- στο εργαστήριο τού Ονούφριου Δεσύπρη.

«Η τέχνη μας είναι αλληλένδετη με τον τόπο μας» είπε στη vista ο Δεσύπρης, ο οποίος δίδαξε θεωρία τής τέχνης του και οι μετασχόντες δοκίμασαν όσα έμαθαν και και τις ικανότητές τους στην πράξη, σκαλίζοντας μάρμαρα.

Αργότερα, μικροί και μεγάλοι έπαιξαν ένα παιχνίδι σχεδιασμένο από την Ελένη Σβύρου-Σβυριάδη και τον Δημήτρη Μπουφίδη για τη γνωριμία των θεατών με τα Υστέρνια και για την ψυχαγωγία τους. 

Τις ώρες τού παιχνιδιού, σε άλλο χώρο τού σχολείου των Υστερνίων, η ψυχολόγος-θεραπεύτρια Λυδία Κανελλέα  «έτρεξε» ένα βιωματικό εργαστήριο για το «πώς το έξω γίνεται ο καθρέπτης τού μέσα».Η κυρία Κανελλέα επανήλθε στο φεστιβάλ εμπνευσμένη από την ανταπόκριση που είχε συναντήσει πέρισυ.

Η μέρα έκλεισε τη νύχτα με συναυλία των Sugahspank! (φωτό αριστερά) & The Swing Shoes live.

Πώς άρχισαν όλα

To φεστιβάλ άρχισε την προηγούμενη Παρασκευή με ασκήσεις τάϊ-τσι και με τεχνικές από την Λίλλη Γεωργακοπούλου.

Συνεχίσθηκε το με εργαστήριο φωτογραφίας που «έτρεξε» η Ελένη Μουζακίτη.

Ο Κώστας Δανούσης ξενάγησε ανθρώπους σ’ ένα μνημείο για την γεωργική και την οικιακή οικονομία: Στο λιοτρίβι των Υστερνίων, παλιό σιδηρουργείο τής οικογένειας Αθανασίου Ρήγου. Αυτό εκσυγχρονίσθηκε στη δεκαετία τού 1950 και -με πετρελαιομηχανή- λειτούργησε ως ελαιοτριβείο και μύλος για τη σύνθλιψη των σιτηρών.

Η Ελένη Μουζακίτη και ο Λάμπρος Παπανικολάτος επιμελήθηκαν τις Cartes Postales στο παλιό σχολείο, μια έκθεση φωτογραφίας με δεκατέσσερεις συμμετοχές που αποτυπώθηκε σε λεύκωμα προς πώληση.
Στο σχολείο εγκαινιάσθηκε και έκθεση Γιώργου Καλαντζή με φωτογραφίες δικές του αλλά και με ζωγραφικά έργα-εμβόλιμη παρουσία τού Γιάννη Κουτσούρη.

Αργότερα, στο μπαρ Mayou, παρουσιάσθηκε έκθεση εικαστικών τής Γεωργίας Καλαφάτη, η οποία μετέχει στις εκδηλώσεις τού φεστιβάλ και ως τραγουδίστρια Sugahspank! τραγουδώντας με τους Swing Shoes.

Η καλλιτέχνις χαίρεται επειδή τα έργα της «…είναι πολύ χαρούμενα έως παιδικά, αν και μιλούν για έναν αδιαμφισβήτητα σκληρό αγώνα», θεωρεί πως αυτό «δεν έχει συμβεί τυχαία» και λέει πως «…ελπίζει τα έργα της να τιμούν την Ιωάννα Κουτζούκου και η μουσική της να κάνει τον κόσμο να χαρεί».

Η πρώτη μέρα τού φεστιβάλ Sterna Fringe έκλεισε με συναυλία των Cajon & On.