Ενθουσιασμένες για την προσέλκυση θεατών κι’ ακροατών και κυρίως για την απόκτηση φίλων τού Sterna Fringe Festival (SFF) στα Υστέρνια είναι η Βένια Παπαθανασοπούλου και η Φαίη Κουτζούκου, οι οποίες το διοργάνωσαν για τρίτη συνεχή χρονιά στη μνήμη τής θυγατέρας και αδελφής Ιωάννας Κουτζούκου.

Η Ιωάννα πρώτη εμπνεύσθηκε το 2013 την  ιδέα να οργανώσει ένα πολύπλευρο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο χωριό που λάτρευε και πρωτοσχεδίασε το φεστιβάλ ως δώρο για τον εαυτό της και για τα Υστέρνια. Σήμερα, η Βένια και η Φαίη κάνουν πραγματικότητα πολλά από τα όνειρα της Ιωάννας .

Οι δύο κυρίες εκμυστηρεύονται στη vista την επιθυμία και την αγωνία τους – να κάνουν το φεστιβάλ βιώσιμο, να το καθιερώσουν και να το κρατήσουν ενσωματωμένο στη ζωή «τού χωριού τους».

Ήδη το χωριό όμως «έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα και το στηρίζει όπως μπορεί» όπως παραδέχονται οι δύο κυρίες, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Υστερνιωτών Τήνου Φραντζέσκα Δασύρα (φωτό αριστερά) αναγνωρίζει πως το Sterna Fringe, με τον κόσμο που προσελκύει στις εκδηλώσεις του, «συμβάλλει στο να έρχονται όλο και περισσότεροι επισκέπτες και άλλοι που ενδιαφέρονται να μένουν περιστασιακά ή ακόμη και μόνιμα στα Υστέρνια».

Για πιο γερή στέγη

Φέτος, στη διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά για να επισκευασθεί και να ενισχυθεί η στέγη τού παραδοσιακού σχολείου τού χωριού, που είχε οικοδομηθεί το 1904 και είναι κατ’ ουσίαν η έδρα τού Sterna Fringe.

Η Βένια και η Φαίη αξιολογούν ως πολύ θετικό το ότι το εγχείρημά τους μαζεύει κοντά του ανθρώπους που το τροφοδοτούν με ιδέες, συναισθήματα, με περισσότερο ή λιγότερο επεξεργασμένες προτάσεις και οι οποίοι αναζητούν τρόπους να στηρίζουν την προσπάθεια  της οργανωτικής ομάδας.

Η ανατροφοδότηση αυτή προς το φεστιβάλ, λένε, «μπορεί να λειτουργεί και πέρα από το τριήμερο των εκδηλώσεων», να οδηγεί σε διεύρυνση τον οργανωτικό πυρήνα, να τον ανοίξει στο περιβάλλον του, σε παλιούς και νεώτερους φίλους.