Σηκώνεται σήμερα Παρασκευή η αυλαία τού Sterna Fringe Festival (SFF) στα Υστέρνια και θα πέσει το βράδυ τής ερχόμενης Κυριακής. Είναι ένα πολύπλευρο παιχνίδι πολιτισμού που έφθασε κι’ όλας την τρίτη χρονιά του.  H Βένια Παπαθανασοπούλου και η Φαίη κάνουν σήμερα πραγματικότητα πολλά από τα όνειρα της Ιωάννας για το χωριό που αγαπούσε και αγαπούν. Και αγωνιούν για τη συνέχεια.

Το παιχνίδι ξεκινά στις 11 σήμερα το πρωί και για μία ώρα,  στο ξέφωτο εμπρός από το μοναστήρι τής Καταπολιανής, με τάϊ-τσι τεχνικές από την Λίλλη Γεωργακοπούλου. Η μέρα κλείνει τα μεσάνυχτα, με συναυλία των Cajon & On στο μπαρ Μayou.

Η Ελένη Μουζακίτη (6-8μμ) «τρέχει» εργαστήριο φωτογραφίας στον χώρο τού παλιού σχολείου, στο οποίο παιδιά και μεγάλοι μπορούν να παρακολουθήσουν το πώς δουλεύει μια φωτογραφική και να φτιάξουν μία απλή μηχανή, μία camera obscura.

Γι’ αυτή τη διαδικασία θα έχουν την καθοδήγηση και τη βοήθεια καλλιτεχνών φωτογράφων (Μουζακίτη, Ραφτόπουλος, Ζιντριλής, Μαντζώρου, Mantzi, Παπανικολάτος και Ιωαννίδης ). Πρόκειται για μια ιδέα τού ιστορικού Τέχνης και επίκουρου καθηγητή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Κώστα Ιωαννίδη, την οποία υποστηρίζει το Sterna Festival.

Από τις 7 μέχρι τις 8 μμ, ο Κώστας Δανούσης θα παραλάβει συνοδοιπόρους από το παλιό σχολείο και θα τους ξεναγήσει σ’ ένα μνημείο της παλιάς γεωργικής και οικιακής οικονομίας, σ’ ένα στοιχείο πολιτισμού τής παραγωγής. Πρόκειται για το λοτρίβι των Υστερνίων, παλιό σιδηρουργείο τής οικογένειας Αθανασίου Ρήγου. Αυτό εκσυγχρονίσθηκε στη δεκαετία τού 1950 και απέκτησε πετρελαιομηχανή για να λειτουργήσει ως ελαιοτριβείο και μύλος για τη σύνθλιψη των σιτηρών.

Η Ελένη Μουζακίτη και ο συνεργάτης της Λάμπρος Παπανικολάτος έχουν την επιμέλεια της έκθεσης Cartes Postales που εγκαινιάζεται στις 8.30μμ στο παλιό σχολείο. Σ’ αυτήν μετέχουν δεκατέσσερεις φωτογράφοι με έργα που έχουν περιληφθεί σε φερώνυμο λεύκωμα διαθέσιμο προς πώληση στον χώρο τής έκθεσης.

Στο σχολείο θα εγκαινιασθεί ακόμη μία φωτογραφική έκθεση, αυτή τού Γιώργου Καλαντζή, ενώ στο μπαρ Mayou παρουσιάζεται έκθεση εικαστικών τής Γεωργίας Καλαφάτη, η οποία θα μετάσχει και ως τραγουδίστρια στις εκδηλώσεις στα Υστέρνια.

Μιλώντας στη vista, η κυρία Καλαφάτη είπε ότι η έκθεσή της τιτλοφορείται «Michael’s Daughter» και πως ίδια αναφέρεται σ’ αυτήν κυρίως «στον Πατέρα, στο αρχέτυπο «Μιχαήλ» και στον ρόλο του στην εξελικτική πορεία τής συνείδησης».

Καλαφάτη: Αγ.Ωνία

Η καλλιτέχνης χαίρεται επειδή τα έργα της «…είναι πολύ χαρούμενα έως παιδικά ενώ μιλούν για έναν αδιαμφισβήτητα σκληρό αγώνα» και θεωρεί πως αυτό «δεν έχει συμβεί τυχαία», ενώ καταλήγει λέγοντας πως «…ελπίζει τα έργα της να τιμούν την Ιωάννα Κουτζούκου και η μουσική της να κάνει τον κόσμο να χαρεί».