Συμμετοχή των δήμων στον διάλογο και στις αποφάσεις για τις αλλαγές στη λιμενική διακυβέρνηση ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης από τον υπουργό Ναυτιλίας Γιώργο Κουρουπλή.

Οι δύο άνδρες ηγήθηκαν αντιπροσωπειών τού υπουργείου και της ΚΕΔΕ που συναντήθηκαν για το θέμα και στην αυτοδιοικητική ομάδα μετείχε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων νοτίου Αιγαίου – δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος.

Ο κ.Πατούλης είπε πως η δανειοδότηση των λιμενικών ταμείων πρέπει να απλουστευθεί και συμφώνησε με τον εκσυγχρονισμό τους υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα εξυπηρετεί και την εθνική λιμενική πολιτική και, ταυτόχρονα, την αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών, ιδίως στα νησιά. Έθεσε δε ως στόχο το «να γίνει η Ελλάδα κέντρο τού παγκόσμιου τουρισμού».

«Το αναπτυξιακό κομμάτι πρέπει να είναι ενιαίο» αντέτεινε ο υπουργός και είπε πως τα πάντα είναι ανοικτά και ότι ο διάλογος είναι σε εξέλιξη. «Πρέπει τα λιμενικά ταμεία να μείνουν στα χέρια ανθρώπων με παρουσία στην αυτοδιοίκηση αλλά στη βάση ενός σχεδίου που θα συνενώνει τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις χωρίς να τις αποδυναμώνει» κατέληξε.

Ο κ.Κουρουμπλής εξέθεσε στους αυτοδιοικητικούς τους άξονες της πολιτικής τού υπουργείου για τις αλλαγές στα λιμενικά ταμεία, για τις οποίες είχε ζητήσει την άποψη των Ταμείων. Εκτός αυτού, το υπουργείο είχε ζητήσει από τα Ταμεία προτάσεις τους για έργα που βελτιώνουν τη συμμετοχή τής λιμενικής διακυβέρνησης στην τοπική ανάπτυξη.