Μια γεύση Κυκλάδων από το βάθος των χιλιετιών προσφέρει στους επισκέπτες των νησιών το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με συνδρομή τού διεθνούς αερολιμένα Αθηνών, που επαναλαμβάνουν ανάλογη προ εξαετίας συνεργασία τους.

Το μουσείο εγκαινιάζει απόψε, στον χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός» τού αεροδρομίου, στο επίπεδο των Αφίξεων, συνοπτική έκθεση – περίληψη της φετινής μεγάλης έκθεσης «Κυκλαδική Κοινωνία, 5000 χρόνια πριν». Πρόκειται για μια εμβληματική εκδήλωση που έγινε για τα τριάντα χρόνια λειτουργίας τού μουσείου, υπό την επιμέλεια του διευθυντή του καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη (φωτό δεξιά).

Η έκθεση στο αεροδρόμιο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος τού έτους. Θα προβάλλει στον θεατή, κυρίως στον επισκέπτη εκ του εξωτερικού, δείγματα της δομής τής κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την Πρώϊμη Εποχή τού Χαλκού (3200-2000 πΧ).

Να σημειωθεί πως ακόμη δεν υπάρχει οποιοδήποτε τεκμήριο γραφής για την πρωτοκυκλαδική περίοδο. Στην έκθεση θα αποτυπώνονται στοιχεία για το φυσικό περιβάλλον, για τις ασχολίες, καθώς και για τις κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις των ανθρώπων εκείνης τής εποχής.

Σε σχετικό σημείωμα του μουσείου αναφέρεται πως «το απόκρημνο γεωγραφικό τοπίο, ο περιορισμός από τη θάλασσα και οι ανάγκες στην εποχή τού Χαλκού οδήγησαν στη δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού πολιτισμού στις Κυκλάδες. Στις εικόνες και ειδώλια που αποτυπώνουν εκείνη την εποχή, κυριαρχούν η γυναικεία και η ανδρική μορφή και πολλά ανάλογα δείγματα «μιλούν» εύγλωττα για την κοινωνική ιεραρχία, τις ασχολίες και τις δοξασίες των προϊστορικών Κυκλαδιτών».

Κορμός τής συνοπτικής έκθεσης του μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στο αεροδρόμιο της Αθήνας είναι ομάδες φωτογραφιών αλλά και μια ταινία διάρκειας τεσσάρων λεπτών με αντιπροσωπευτικά δείγματα του κυκλαδικού πολιτισμού πέντε χιλιετίες πριν.