Η έγνοια, το όραμα και το έργο του δάσκαλου Κωνσταντίνου Ν. Καρδαμίτση (1874-1967) για τη συνοχή και την πρόοδο ολόκληρης της Έξω Μεριάς τής Τήνου, σε εξαιρετικά δύσκολους χρόνους, κυριάρχησαν σε εκδήλωση για τη μνήμη του στα Υστέρνια.

Τη σχετική πρωτοβουλία είχε το Πολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς», και «αυτό ήταν το χρέος μας» είπε στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο πρόεδρός του Μανόλης Σώχος. Την οργάνωση της εκδήλωσης -με τις σημαντικές παρουσίες και τις ευδιάκριτες απουσίες- στήριξαν η Τοπική Κοινότητα Υστερνίων, ο Σύλλογος Υστερνιωτών, η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών και η Αδελφότητα των εν Αθήναις Τηνίων.

Μανόλης Σώχος

Βιδάλης, Σικ, Φόρτωμας, Οριάνου

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Βιδάλης, ενώ η δικηγόρος Μαρία Σικ κατέγραψε τον τιμώμενο ως άνθρωπο για όλες τις εποχές – υπηρέτη τού καλού σε μιαν ιδανική κοινωνία, όπως αυτή στο έργο «Ουτοπία» τού Τόμας Μορ από τον 16ο αιώνα.

Η ανθρωπολόγος, μελετήτρια της Τήνου Κυριακή Οριάνου παρουσίασε τη συμβολή τού Καρδαμίτση στη συνέχεια του τοπικού πολιτισμού και στη διάσωση έργων του. Ο ίδιος στήριξε καθοριστικά το Προπαρασκευαστικό-Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του και ίδρυσε στα Υστέρνια μελισσοκομικό σταθμό, βιοτεχνική σχολή και υφαντήριο.

Δανούσης, Βαμβακάρης, Σκούταρη
Καρδαμίτσης, Βίδος, Απέργης

Ως τον «πιο σοφό άνθρωπο στην Τήνο τού εικοστού αιώνα» χαρακτήρισε τον τιμώμενο ο ιστορικός Κώστας Δανούσης, βιβλίο τού οποίου για τον Καρδαμίτση παρουσιάσθηκε στην εκδήλωση από τον Φίλιππο Φόρτωμα.

Άνθρωποι που γνώρισαν τον σημαντικό δάσκαλο, μεταξύ των οποίων και ο εγγονός του γιατρός που φέρει το όνομά του, ανακάλεσαν δημοσίως μνήμες, προς επιβεβαίωση της καλής μαρτυρίας για τον άνθρωπο, πενήντα χρόνια μετά την εκδημία τού Καρδαμίτση και έναν αιώνα από την αρχή τής προσφοράς των υπηρεσιών του στον τόπο.