Να εξαιρέσουν τα μη αιρετά μέλη και τους αναπληρωτές τους σε επιτροπές των δήμων από την υποχρέωση να καταθέτουν δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης ζητεί η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) από τα συναρμόδια υπουργεία.

Η παρέμβαση της ΚΕΔΕ αποσκοπεί στο να αρθούν εμπόδια που «στήνουν» η γραφειοκρατική και η ανελαστική νομική σκέψη γύρω από το πόθεν έσχες μη αιρετών μελών, τα οποία στο κάτω-κάτω ουδεμία σχέση έχουν με τη διαχείριση δημοσίου χρήματος καθαυτή, παρ’ ότι μετέχουν στην αξιολόγηση προσφορών και προμηθειών, στην ανάθεση και στην παραλαβή έργων.

Επί του σχετικού αιτήματος ομοφώνησαν τα μέλη τής διοίκησης της ΚΕΔΕ, καθώς στους δήμους όλης τής χώρας τα μη αιρετά μέλη και οι αναπληρωτές τους παραιτούνται μαζικά από τις επιτροπές, για να να ξεμπλέξουν από τον λαβύρινθο της δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης.

Τα περισσότερα μη αιρετά μέλη επιτροπών δεν είναι καθαυτό υπάλληλοι των δήμων και, επιπλέον, δεν έχουν ευκολία υποβολής τής δήλωσης μέσω ίντερνετ ή την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν λογιστή για να διεκπεραιώσει την υπόθεσή τους.