Συνοπτική όσο και ενδιαφέρουσα παρουσίαση της παγκόσμιας εξέλιξης των κιόνων, των κολωνών, ως στοιχείων αρχιτεκτονικής και ιστορίας τού ανθρώπου, έκανε ο ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές (**) σε ομιλία του στο μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο.

Ήταν πλαισιωμένος από επιστήμονες, από τηνιακούς τεχνίτες και καλλιτέχνες μαρμαράδες που έχουν εργασθεί μαζί του στην Ακρόπολη, στον Παρθενώνα και σε άλλες περιπέτειες, ενώ μετά την ομιλία του τιμήθηκε μαζί με ντόπιους συνεργάτες του δεκαετιών, ενώπιον ενός ετερόκλητου αλλά σφόδρα -απ’ ότι αποδείχθηκε- ενδιαφερόμενο για ένα θέμα δύσκολο για τους ανειδίκευτους.

Με δεδομένα την επιστημονική αρτιότητα και το διεθνές κύρος του αλλά κυρίως ως ένας φίλος «τής διπλανής πόρτας», ο Κορρές ανέδειξε και εξήγησε το πώς διαμορφώθηκε και αντιμετωπίσθηκε η ανάγκη για την χρήση κιόνων, από το βάθος ακόμη των καιρών.

Ανέδειξε και εξήγησε επίσης το πώς οι κίονες αντικατοπτρίζουν την επιθυμία τού ανθρώπου για πρόοδο και δύναμη, τη φιλοδοξία του. Και εντυπωσίασε, τεκμηριώνοντας τα πολλά τεχνικά και πολιτιστικά κοινά που είχαν οι άνθρωποι ανά τις χιλιετηρίδες και από-τόπο-σε-τόπο-τού-κόσμου, όπως αυτά έχουν αποδειχθεί από την επιστημονική μελέτη των κιόνων και της αρχιτεκτονικής εξέλιξής τους.

Τον κ.Κορρέ εισήγαγε στην παρουσίαση ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» Μανώλης Σώχος και τον προλόγισε η μηχανικός και συντηρήτρια Μαρία Βιδάλη.

(**)  Ο Μανόλης Κορρές είναι δρ. Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με PhD από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Συμμετείχε στα έργα στην Ακρόπολη (1975, 1983-1999), στην Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων της (2000-2005), στα έργα του Διονυσιακού Θεάτρου, στη μελέτη αποκατάστασης δύο αρχαίων ναών στη Νάξο, του Κάστρου τού Πυθίου και του ναού του Απόλλωνα στη Μητρόπολη. Έχει μελετήσει ρωμαϊκά μνημεία στη Θεσσαλονίκη, βυζαντινά και νεότερα στη Μάνη, τον ναό της Παναγίας Γοργοεπηκόου, τη Στοά του Ευμένους, το μνημείο του Φιλοπάππου, τον ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα και άλλα πολλά αρχαία, βυζαντινά και νεότερα μνημεία.