Συζήτηση δεδομένων, συμπεράσματα και ενδεχομένως αποφάσεις από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, γύρω από την υγειονομική ταφή υπολειμμάτων (ΧΥΤΑ) στην Τήνο και τη μονάδα κομποστοποίησης στο νησί, αναμένονται μετά από την πρόσφατη διάσκεψη για το θέμα.

Το δυναμικό τής επιτροπής στη Σύρο και τη Ρόδο μετείχαν στη διάσκεψη με τηλεματική και ασχολήθηκαν με το μείζον για την Τήνο θέμα, τόσο ως προς την αποτελεσματική διαχείριση αποβλήτων και την προστασία τής δημόσιας υγείας όσο και ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε λύσης.

Στόχος η ανακύκλωση των μισών αποβλήτων

Εν τω μεταξύ, τη δυνατότητα – οι δήμοι τής χώρας να εμπορεύονται προϊόντα από ανακύκλωση και από «Πράσινα Σημεία», για ενισχύουν τα έσοδά τους, υπόσχονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών να νομοθετήσουν μέσα στο τρέχον έτος.

Ταυτόχρονα, μελετούν τον εξορθολογισμό των τιμολογιακών πολιτικών, αφού όπως λέγεται χαρακτηριστικά «τα νοικοκυριά πληρώνουν για τα σκουπίδια με βάση τα τετραγωνικά τού σπιτιού και όχι βάσει τού τι και πόσο καταναλώνουν ή ανακυκλώνουν, ενώ οι δήμοι επιβαρύνονται χωρίς να λαμβάνεται υπ όψη αν το κεντρικό σύστημα τους παρέχει δυνατότητα για επεξεργασία αποβλήτων ή ταφή, για ανακύκλωση, κομποστοποίηση ή ακόμη και για μεταφόρτωση».

Η κυβέρνηση διακηρύσσει ως στρατηγικό στόχο την ανακύκλωση του μισού όγκου των απορριμάτων με συλλογή από την πηγή τους και άμεση εκμετάλλευση, ενώ υπόσχεται στην αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διοίκηση την αξιοποίηση παλιών και νέων εθνικών και κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων. Θέτει όμως την προϋπόθεση – οι φορείς να ολοκληρώνουν και να θέτουν υπό άμεση υλοποίηση τους περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Τα συναρμόδια υπουργεία υποστηρίζουν ότι ο αρχικός σχεδιασμός τους περιλαμβάνει γεωγραφικά ισομερή κατανομή πόρων και επενδύσεων για έργα ανακύκλωσης και αξιοποίησης αποβλήτων. Οι σχεδιασμοί όμως υποσκάπτονται από πολλά, όπως λ.χ. από το ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ή έστω ακριβή ακριβή στοιχεία για το ποια και πόσα στερεά απόβλητα παράγονται ανά περιφέρεια ή ανά δήμο.