«Ένα σχέδιο για την Τήνο, μια πρόταση για τους ανθρώπους της, μια αναζήτηση ήπιας ανάπτυξης – παραδείγματος για τον υπόλοιπο κόσμο» θεωρεί το Φεστιβάλ Τήνου ο Θέμης Ροδαμίτης.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής τού φεστιβάλ είναι ικανοποιημένος με τα εργαστήρια που θα λειτουργήσουν φέτος για πρώτη φορά, παράλληλα με τις εκδηλώσεις: «Πρόκειται για συμπράξεις ανθρώπων με διαφορετική προέλευση, οι οποίοι εισφέρουν στον πολιτισμό και, ταυτόχρονα, έχουν δυνατά κοινωνικά μηνύματα να εκπέμψουν» λέει και τονίζει ότι «τα αγαθά τα οποία προσφέρει το φεστιβάλ στο κοινό και τον τόπο είναι ανόθευτα».

Ο κ.Ροδαμίτης μίλησε στη vista επ’ ευκαιρία τής έναρξης των φεστιβαλικών εκδηλώσεων: «Το φεστιβάλ συνδέει τον αέρα, το φως, τη θάλασσα, την πέτρα και το μάρμαρο – όσα συνθέτουν το μοναδικό περιβάλλον τής Τήνου. Σ’ αυτό το περιβάλλον εντάσσουμε την Τέχνη και μέσα σ’ αυτό καλούμε το κοινό να την απολαύσει. Δεν στήνουμε ένα «περιβάλλον Τέχνης» απλώς για να το επιδείξουμε».

♠  Υπάρχει κεντρικό ζητούμενο στο φετινό φεστιβάλ;

Πάντα ζητούμενο είναι το «πώς μπορεί να επιτυγχάνει η Τήνος ήπια ανάπτυξη και να γίνεται παράδειγμα για τον κόσμο». Εμείς προσπαθούμε να απαντάμε. Φέτος, για παράδειγμα, οργανώνουμε την εκδήλωση «Παγκοσμιοποίηση-Ευρώπη-Ελλάδα-Τήνος», στις 3 και 4 Αυγούστου στον Τριπόταμο, με σημαντικούς εισηγητές, λογοτέχνες, διπλωμάτες και διπλωματικούς.

♠  Ορχήστρα Θεοδωράκη, Μαχαιρίτσας, Χαρούλης, Αγγελάκας, Πρωτοψάλτη, Παπαρίζου, Γλυκερία… Στα μουσικά – συναυλιακά η ποικιλία είναι μεγάλη. Συνδέει κάτι τις επιλογές σας μεταξύ τους;

Πρόκειται γι’ ανθρώπους που δεν έχουν περάσει από το νησί, πλην ελαχίστων. Ο καθένας τους σήμερα έχει ιδιαίτερο λόγο να ανέβει στο πάλκο να τον απολαύσουμε. Είναι σημαντικό το ότι οι καλλιτέχνες θέλουν να έρχονται στο Φεστιβάλ Τήνου, μ’ όλες τις δυσκολίες που καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν. Πέρα απ’ αυτά, προσπαθώ να αφουγκράζομαι τι χρειάζεται το κοινό

♠  Ποιους αφουγκράζεσθε; Το φεστιβάλ γίνεται γι’ αυτούς που μένουν στην Τήνο; Για τους επισκέπτες της;

Γίνεται για όλους αλλά…είναι και κάτι παραπάνω από το «για όλους». Το φεστιβάλ μπορείς να πεις ότι είναι ένα σχέδιο για την Τήνο, για τον τόπο. Είναι μια πρότασή μας για τους κατοίκους του, τους φίλους του και για τους επισκέπτες. Δεν είναι μια άποψη που επιβάλλουμε, παρ’ ότι θέλουμε να δίνουμε χρώμα και χαρακτήρα στις μουσικές τού φεστιβάλ…

Πώς εισφέρουν οι φετινοί καλεσμένοι σας σ’ αυτό το χρώμα και σ’ αυτό τον χαρακτήρα;

♠  Ο καθένας με τον τρόπο του. Η Γλυκερία, λ.χ, έρχεται επικεφαλής μεγάλης ορχήστρας για ένα πρόγραμμα με σμυρνέϊκα και παλιά λαϊκά. Είναι στο στοιχείο της. Η Παπαρίζου θα παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο απ’ αυτό που όλοι γνωρίζουμε και είναι σημαντικό που επιλέγει την Τήνο γι’ αυτό. Ο Αγγελάκας είναι ιστορία τής ελληνικής ροκ. Ανοιγόμαστε όμως και σε άλλα νερά. Για παράδειγμα, σε μουσική και χορό φλαμένκο.

♠ Στις εκδηλώσεις συμμετέχει τηνιακό μουσικό δυναμικό;

Συμμετέχει. Κι’ έχει εναλλακτικά χαρακτηριστικά. Οργανώνουμε μουσικό διήμερο με θέμα «Από τη Σμύρνη στην Τήνο». Ασχολούμαστε με συγκεκριμένα τραγούδια, αποδίδουμε το πώς παίζονταν στην εποχή τους, το πώς παίζονται σήμερα και τα ταξιδεύουμε τα τραγούδια.

♠  Κάτι τέτοιο δεν είναι παρακινδυνευμένο;

Ποιος είναι ο κίνδυνος; Θάθελα οι μουσικοί ν’ απελευθερώνονται, να εκτίθενται. Ν’ αφήνουν τη μανιέρα και την όποια ασφάλεια έχουν ως παίχτες… Κι’ ας γίνουν και λάθη. Δεν θα είναι ντε και καλά καταστροφή. Με τα λάθη μπορούμε να κάνουμε διάλογο. Το φάλτσο για παράδειγμα, ενταγμένο σ’ ένα κλίμα, μπορεί να είναι ένας λυγμός…

Δύσκολη η δουλειά – δεν γίνονται εκπτώσεις

♠  Το φεστιβάλ μετρά πλέον περισσότερο από μιάμιση δεκαετία. Αντέχετε;

Αντέχω αλλά… πάντα υπάρχουν δυσκολίες και αντιξοότητες που δεν φαίνονται. Έχει δουλειά για όλο τον χρόνο, όσο και αν δεν το κατανοούν όλοι. Πρέπει να πετυχαίνεις συγκερασμούς νοοτροπιών και προτιμήσεων. Είναι πιο εύκολο να οργανώνεις κάτι ειδικό, έστω και για «δύσκολο» κοινό, όπως λ.χ συναυλίες τζαζ από το να συνθέτεις διάφορα πράγματα και διάφορες σχολές για να προσφέρεις σ’ ένα σύνθετο κοινό. 

♠  Μήπως η πολύπλευρη προσπάθεια λειτουργεί σε βάρος τού τελικού προϊόντος;

Θάλεγα όχι. Καταφέρνουμε ν’ αναβαθμίζουμε ποιοτικά και εμπορικά τις εκδηλώσεις και δεν νοθεύουμε το προϊόν μας. Τα αγαθά που προσφέρουμε είναι ανόθευτα και το φεστιβάλ είναι πια κάτι ξεχωριστό για πολλούς ανθρώπους. Εκείνοι φέρνουν άλλους κοντά μας και οι άλλοι ακόμη περισσότερους. Πάμε καλά…

♠  Τι δεν θα ξανακάνατε στο φεστιβάλ, αν είχατε τη δυνατότητα να αρχίσετε από την αρχή;

Δεν θα έκανα καμμία έκπτωση. Εκπτώσεις έχουν γίνει παλιά αλλά ήταν ελάχιστες. Αν ξανάρχιζα όμως δεν θα τις έκανα ούτε και κείνες. Στην προσπάθειά μας δεν γίνονται πλέον εκπτώσεις.

♠  Και τι θα κρατούσατε οπωσδήποτε από τη διαχείρισή σας όλα τα προηγούμενα χρόνια;

Θα κρατούσα και θα κρατώ πάντα το να προσπαθώ να φέρω τους νέους ανθρώπους τού νησιού κοντά σε καλλιτέχνες που έχουν να τους πουν πολλά.

♠  Είναι εύκολο αυτό; Τι δείχνει η συμμετοχή των νέων στις εκδηλώσεις τού φεστιβάλ;

Δείχνει ότι υπάρχει πάντα περιθώριο να μεγαλώνει η συμμετοχή. Στην πρόσφατη τιμητική βραδυά για την Άλκη Ζέη, παιδάκια έκαναν ερωτήσεις στη συγγραφέα. Με μικρόφωνο. Και τη «ζούσαν» τη συζήτηση…