Εκδήλωση μνήμης για τον αρχαιολόγο και μελετητή της αρχαίας ελληνικής πλαστικής, επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Δεσπίνη (κεντρική φωτό) πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου.

Ο γεννημένος στην Πύργο ακαδημαϊκός άφησε τον κόσμο πριν από τρία χρόνια, σε ηλικία 78 ετών, πλήρως αναγνωρισμένος για την επιστημονική επίδοσή του και με παροιμιώδη αφοσίωση στις ταυτίσεις αρχαίων θραυσμάτων.

Μ’ αυτό το συγκεκριμένο «όπλο» του, κατάφερε να αναγνωρισθούν – κάποτε και να επαναπατρισθούν σημαντικές αρχαιότητες, όπως για παράδειγμα το μοναδικό ιδιόχειρο έργο τού Πραξιτέλη (όχι έργο από τους μαθητές ή βοηθούς στο εργαστήριό του / όχι αντίγραφο από τους ρωμαϊκούς χρόνους).

Ο Δεσπίνης γεννήθηκε το 1936, σπούδασε στην Αθήνα και στη Γερμανία, εργάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μελέτησε την κλασική τέχνη και αναδείχθηκε σε μείζονα ειδικό στην πλαστική και την αρχιτεκτονική τής κλασσικής και της ελληνιστικής περιόδου. Εξελέγη καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Για τον επιστήμονα και άνθρωπο Γιώργο Δεσπίνη μίλησαν οι συνάδελφοί του στο ΑΠΘ Μανόλης και Αλεξάνδρα Βουτυρά, η ομότιμη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Μάχη Καραλή, καθώς και ο ιστορικός και συγγραφέας Κώστας Δανούσης.

Λιθανάγλυφα μέχρι τις 14 Ιουλίου

Εν τω μεταξύ, στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου πραγματοποιήθηκε μια ιστορική σύνοψη της ξωμερίτικης λιθογλυπτικής παράδοσης, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης «Λαϊκά λιθανάγλυφα της Τήνου» τής περιόδου από τις αρχές τού δέκατου έβδομου αιώνα μέχρι τα μέσα τού δέκατου ένατου.

Κατά την εκδήλωση προβλήθηκαν έργα, αντιλήψεις και τεχνικές – δείγματα ενός συνειδητού ή ασύνειδου μόχθου για τον πολιτισμό, τον οποίο κατέθεταν τεχνίτες και καλλιτέχνες στα εργαστήρια της Έξω Μεριάς επί αιώνες: Είτε για να αντιμετωπίσουν με τις κατασκευές τους πρακτικές ανάγκες είτε για να ικανοποιήσουν την καλαισθησία τους.

Την ευθύνη για την έρευνα και την ιστορική τεκμηρίωση της έκθεσης είχε ο Αλέκος Φλωράκης όπως και την επιμελητεία της, μαζί με τους γλύπτες Γιώργο Βίδο και Πέτρο Μαρμαρινό.

Δυο δεκάδες αντίγραφα και εκμαγεία αντιπροσωπευτικά των πολλών πρωτοτύπων είναι αναρτημένα στο Πνευματικό τού Πανόρμου, μέχρι τουλάχιστον τις 14 Ιουλίου. Τα αντίγραφα έφτιαξαν την τετραετία 1997-2000 νέοι που σπούδαζαν Συντήρηση Τέχνης και Αρχαιοτήτων στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθηνών. Η πρακτική τους ήταν μέρος τού προγράμματος «Η Τήνος εκτός των τειχών», με ευθύνη των καθηγητών Πραξιτέλη Τζανουλίνου και Ηλία Νομπιλάκη.

Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου προσδοκά να οργανώσει πλήρη και μόνιμη έκθεση με τα αποθησαυρίσματα της ξωμερίτικης λιθογλυπτικής, στεγασμένη στο δημοτικό σχολείο των Υστερνίων.

Κατά τα χθεσινά εγκαίνια τής έκθεσης «Λαϊκά λιθανάγλυφα» προηγήθηκε χορωδιακή απόδοση μεσαιωνικών τραγουδιών από ευρωπαίους φίλους τής Τήνου, ακολούθησαν εισαγωγική παρουσίαση της έκθεσης και η περιήγηση στα έργα, ενώ η βραδυά έκλεισε με το παραδοσιακό κέρασμα.