Εγκαινιάσθηκε στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Ι.Τη.Π) και παραμένει ανοικτή μέχρι τις 24 Ιουλίου η ομαδική έκθεση «Γεννέθλια γη – Αναφορά» τηνίων και μη εικαστικών που έχουν επιλέξει το νησί ως καλλιτεχνική πατρίδα τους.

Η έκθεση έχει καλλιτεχνικό διευθυντή τον θεωρητικό τής Τέχνης,… πολιτογραφημένο τηνιακό Μάνο Στεφανίδη και είναι η πρώτη εκδήλωση με τον νεοπαγή Σύλλογο Εικαστικών Καλλιτεχνών Τήνου ως διοργανωτή. Αυτή η ιδιαιτερότητα στη διοργάνωση οδήγησε στο να περιλάβει η έκθεση πολλές μορφές έκφρασης: Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική μέχρι και multimediaκά έργα.

Στην έκθεση, έργα τους παρουσιάζουν -με αλφαβητική σειρά- οι Νεκτάριος Αντωνόπουλος, Τάσος Αριδάς, Χρήστος Αρτέμης, Νάταλι Μπορστ, Μάνθος Γαίτης, Ελένη Γλυνή, Πέτρος Δελλατόλας, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Παναγιώτης Καλούδης, Χαρά Καμινάρα, Αριστείδης  Κοντογιώργης, Μαρινέττα Μακ-Κρητικού, Αλέκος Κυραρίνης, Άννα Μαίλη, Αργύρης Μαραβέλιας, Δημήτρης Μπέζας, Στέλιος Παπαδόπουλος, Λίζα Πενθερουδάκη, Χρήστος Σανταμούρης, Μάνθος Σαντοριναίος, Δημήτρης Σκαλκώτος, Κωνσταντίνα Συλίκου, Αργύρης Φόρτωμας, Αννέτ Φουνιές, Έβελυν Φωσκόλου, Ριχάρδος Φώσκολος, Ζίγκριντ Χάκερ, Λεωνίδας Χαλεπάς, Αναστασία Χατζίρη, Ευάγγελος Χατζής.

Το Ι.Τη.Π – κιβωτός παράδοσης με τη ματιά στο μέλλον

Ο  αναπληρωτής διευθυντής τού Ιδρύματος Μάρκος Βιδάλης αναγνώρισε «τη σημασία αυτής τής πρώτης έκθεσης του νεοσύστατου συλλόγου για την αναγνώριση καλλιτεχνών που κατάγονται από την Τήνο ή ζουν σ’ αυτήν και διαπρέπουν εντός κι’ εκτός των συνόρων τής Ελλάδας».

Επεσήμανε πως πρόκειται για την εναρκτήρια εκδήλωση των θερινών δραστηριοτήτων τού Ιδρύματος, ευχαρίστησε τον πρώτο πρόεδρο τού συλλόγου Χρήστο Σανταμούρη για τις διετείς προσπάθειες του ιδίου και των συνεργατών του για την ευόδωση του οράματός τους».

Ο κ.Σανταμούρης αντευχαρίστησε τη διοίκηση, την τεχνική διεύθυνση του Ι.Τη.Π (Φωτόπουλος-Κουκοβίνης), τους συναδέλφους του που πέτυχαν την ίδρυση του συλλόγου και τον Μάνο Στεφανίδη, ενώ ζήτησε την υποστήριξη ολόκληρης της τηνιακής κοινωνίας προς τον σύλλογο.

Στην ανάγκη να πυκνώσουν οι γραμμές τού νέου φορέα και ολόκληρη η κοινωνία να αγκαλιάσει το έργο του αναφέρθηκε ο κ.Στεφανίδης. Ζήτησε από το Ι.Τη.Π «να παραμείνει κιβωτός τής τεράστιας παράδοσης του τόπου, κοιτάζοντας στο παρελθόν αλλά και επιφυλάσσοντας μια συγκινημένη ματιά προς το μέλλον».

Ο επιμελητής τής έκθεσης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζονται παρουσιάσεις των έργων και παιδικά εργαστήρια στον χώρο τής έκθεσης για να εμπεδωθεί στους επισκέπτες της το πνεύμα και το μήνυμά της. ζήτησε από το Ι.Τη.Π.

Μιλώντας παραμονές τής έκθεσης στη vista, o κ.Στεφανίδης είχε πει πως  «η Τήνος δεν είναι απλώς χώρος θρησκευτικού ή άλλου τουρισμού, ένα νησί…ανάμεσα στη Σύρο και τη Μύκονο. Είναι…ένας τόπος γεμάτος πνευματικότητα, ένταση, ανατροπές. Με πολλούς ανθρώπους που -όταν υπήρχε ευμάρεια-  διεκδικούσαν ένα διαφορετικό μοντέλο ζωής και, σήμερα με την κρίση, διεκδικούν το ίδιο: Να ζουν ποιητικά. Αυτό θέλει να «πει» η έκθεσή μας».