Στην κατηγορία υψηλού κινδύνου τοποθετεί απόφαση του υπουργείου Υγείας τα παρασκευαστήρια παραδοσιακών προϊόντων, δυσκολεύει τις προϋποθέσεις υγιεινής/ασφάλειας για τη λειτουργία επιχειρήσεων τροφίμων και κάνει «δρακόντειους» τους ελέγχους.

Η υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε προ ημερών στην Εφημερίδα τής Κυβερνήσεως και καταργεί τη μέχρι σήμερα ισχύουσα από το 2012, καθώς και κάθε διάταξη που είναι αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα της.

Η νέα απόφαση καθιερώνει υγειονομικούς ελέγχους εκ των υστέρων τής λειτουργίας  των επιχειρήσεων ως προς την τήρηση των κανόνων υγιεινής και την προστασία τού προσωπικού. Επιπλέον, επιβάλλει τα ισχύοντα στην ΕΕ περί τον αυτοέλεγχο των επιχειρήσεων για τη μη μετάδοση τροφιμογενών νοσημάτων και επικαιροποιεί τον κατάλογο επικινδυνότητας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:

Επίπεδα  κινδύνου

Χαμηλού κινδύνου (επίπεδο Ι) θεωρούνται πλέον τα παντοπωλεία, αυγοπωλεία, πρατήρια γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής, πρατήρια άρτου, πρατήρια κατεψυγμένων προϊόντων, καταστήματα βιολογικών τροφίμων, καφεκοπτεία, πρατήρια ελαίων και λιπών, κάβα εμφιαλωμένων ποτών, οπωροπωλεία, περίπτερα και καταστήματα ψιλικών, αναψυκτήρια, εγκαταστάσεις τελικού ψησίματος, κέντρα διασκέδασης-μπαρ-λοιπά κυλικεία, πρατήρια έτοιμου φαγητού, καταστήματα με ξηρούς καρπούς και ζαχαρώδη, αποθήκες τροφίμων, μηχανήματα αυτόματης πώλησης ποτών και τροφίμων, λαϊκές αγορές-πλανόδιοι και στάσιμοι μικροπωλητές.

Μεσαίου κινδύνου (επίπεδο ΙΙ)  θεωρούνται τα κρεωπωλεία, πτηνοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία-γαλακτοπωλεία-παγωτοπωλεία, τα αρτοποιεία και παρασκευαστήρια και πωλητήρια σφολιατοειδών, οι υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετς), τα καταστήματα χονδρικού εμπορίου (cash and carry), οι ψυκτικές αποθήκες, τα τυροκομεία και τα καταστήματα διάθεσης αλλαντικών, εστιατόρια- πιτσαρίες-ταβέρνες-ψητοπωλεία-οβελιστήρια, τα παραδοσιακά καφενεία με παρασκευαστήριο, τα κυλικεία στα σχολεία και οι κινητές καντίνες.

Υψηλού κινδύνου (επίπεδο ΙΙΙ) θεωρούνται τα παρασκευαστήρια τροφίμων και ποτών με απ’ ευθείας διάθεση στον καταναλωτή (catering), τα παρασκευαστήρια προϊόντων ζύμης-σφολιατοειδών και παραδοσιακών προϊόντων, εγκαταστάσεις με μεταποιητικές δραστηριότητες και κέντρα διασκέδασης με συγκρότηση εστιατορίου. Ειδική ομάδα υψηλού κινδύνου απαρτίζουν τα νοσοκομεία και οίκοι ευγηρίας, οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και οι κατασκηνώσεις.

Σύμφωνα με το σκεπτικό στην απόφαση του υπουργείου Υγείας, «η εφαρμογή της είναι τομή στον έλεγχο των καταστημάτων…θα διευκολύνει την άσκηση των καθηκόντων των εποπτών και τη λειτουργία των καταστημάτων κατά το συμφέρον της δημόσιας Υγείας».