Την ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών που έχουν κληροδοτηθεί ή φιλοξενούνται στις Κυκλάδες και την αξιοποίησή τους με τρόπον ώστε να βοηθούν την προώθηση τοπικών προϊόντων και την ανάπτυξη στην περιοχή επιδιώκει η λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου δρ. Δέσποινα Πρίνια.

Η ίδια συνεργάζεται με την UNESCO για προγράμματα περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, προωθεί την ιδέα να καθιερωθούν οι Κυκλάδες ως μία έδρα για τη τζαζ μουσική και φέτος συναντήθηκε με τον αφοσιωμένο στο ίδιο όραμα τηνιακό μουσικό Θωμά Αλβέρτη – διαχειριστή σήμερα της μη κερδοσκοπικής εταιρίας b jazz.

Προ διμήνου, η συριανής καταγωγής κυρία Πρίνια και ο κ.Αλβέρτης ανακοίνωσαν από τη Σύρο και την Τήνο τη συνεργασία τους «για ένα όλο και πιο μεγάλο Cyclades Jazz Festival». Η ειδικευμένη στη διπλωματία τού Πολιτισμού και στο πολιτιστικό επιχειρείν συνομιλήτρια ανέφερε ότι «πρέπει να αναδεικνύουμε τον τόπο μας ως κέντρο πολιτιστικής δράσης και ν’ ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Πρέπει, νησί-νησί, να συνδέουμε τη διάσπαρτη κληρονομιά μας για να τροφοδοτούμε την υπόθεση της ανάπτυξης».

Με αυτό κατά νου, μιλά στη vista για τη χρησιμότητα του «να συνδέονται οι τοπικές εκδηλώσεις πολιτισμού με τη πρωτογενή παραγωγή και με τα ντόπια προϊόντα – στοιχεία αναπόσπαστα από την κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα των ανθρώπων, ιδιαιτέρως στις Κυκλάδες…

Να θυμόμαστε», παροτρύνει η κυρία Πρίνια, «τη μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο και τη μαρμαροτεχνία στην Τήνο. Εντάχθηκαν στον κατάλογο της UNESCO ως  άϋλη πολιτιστική κληρονομιά τής ανθρωπότητας και αυτό ήταν αποτέλεσμα στρατηγικής για την ανάδειξη των νησιών ως προορισμών…Μακάρι να ενταχθούν στον κατάλογο της UNESCO  η αιγαιακή διατροφή και ο σαντορινιός αμπελώνας που το προσπαθούν».

Πόλοι έλξης μεγάλων καλλιτεχνών

Επόμενος σταθμός τού Cyclades Jazz Festival είναι η Σαντορίνη, με δύο παραστάσεις να συζητούνται για το πρώτο μισό τού Σεπτεμβρίου. Προγραμματίζονται κι’ άλλες διαδρομές στη Σίφνο, στη Φολέγανδρο και στη Δήλο: «Θέλουμε να αποτυπώσουμε τον πολιτιστικό χάρτη αυτών των νησιών και τον χάρτη των τοπικών προϊόντων», υπογραμμίζει η κυρία Πρίνια. «Πρέπει να καταφέρουμε – το πολιτιστικό προϊόν να αναδεικνύει την πρωτογενή παραγωγή, να ενισχύει την αξιοποίησή της, να διαμορφώνει συνθήκες περαιτέρω τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης».

Η συνομιλήτρια της vista ορίζει ως όραμα τής πρωτοβουλίας Cyclades Jazz Festival «την επανατοποθέτηση των Κυκλάδων στον χάρτη προορισμών τού Κόσμου. Ακολουθούμε τη διεθνή τάση – τα προϊόντα να γίνονται πρεσβευτές των χωρών και των περιοχών τους» λέει.

Περιγράφοντας τις προσδοκίες του για το μακράς πνοής εγχείρημα του κυκλαδικού φεστιβάλ, ο κ. Αλβέρτης λέει πως «το να γίνουν οι Κυκλάδες μία από τις ελληνικές έδρες τζαζ θα αναδείξει τα νησιά ως προορισμό… Η υποστήριξη του ντόπιου κοινού στα events και η τζαζ κουλτούρα μεγάλου μέρους των ξένων επισκεπτών μπορούν να κάνουν τον τόπο και την περιοχή μας πόλο έλξης μεγάλων, διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών. Αυτό βεβαίως θα έχει ευεργετικές συνέπειες»…