Έναν επιπλέον εργαζόμενο θα περιλάβει η οργανική σύνθεση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στην Τήνο μετά από διαγωνισμό τού ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό τής διοίκησης του Κέντρου. Το προσωπικό θα αυξηθεί και κατά πέντε ανθρώπους στη Σαντορίνη, κατά τέσσερεις στη Μύκονο και κατά δύο στην Πάρο και τη Νάξο.

Εν τω μεταξύ, έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Ναυτιλίας και Υγείας προκειμένου να αποκτηθούν ασθενοφόρα σκάφη που θα εδρεύουν -πλέοντα- στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και στο βόρειο Αιγαίο, για τη μεταφορά ασθενών.

Τα σκάφη θα φέρουν τον απαραίτητο ιατρικό/νοσοκομειακό εξοπλισμό για το έργο τους, θα συντονίζονται από τη δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια (Πειραιώς-Αιγαίου) και υπολογίζεται ότι θα βρεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία από την αρχή τού επόμενου καλοκαιριού. Το πλήρωμά τους θα απαρτίζεται από λιμενικούς και θα περιλαμβάνονται σ’ αυτό μόνιμος γιατρός και ειδικευμένοι νοσηλευτές τού ΕΚΑΒ.

Ο αρχικός σχεδιασμός των υπουργείων κατατείνει στην προμήθεια δύο ή τριών σκαφών, για την οποία θα προκηρυχθεί διαγωνισμός τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Για την αρχική δαπάνη, έχει ήδη διασφαλισθεί χρηματοδοτική γραμμή ενάμισυ εκατομμυρίου ευρώ από τα κεφάλαια του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου 2014-2020.