Ζητήματα πολιτικής εκπροσώπησης και σεβασμού στον Άνθρωπο, διαθρησκειακού διαλόγου και κριτικής στη μεταμοντέρνα οικονομία περιλαμβάνει η φετινή, 24η σύνοδος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ).

Η σύνοδος αρχίζει σήμερα στη Ρώμη, παρουσία υψηλών εκπροσώπων του οικουμενικού και των άλλων ορθοδόξων πατριαρχείων, του Βατικανού και της Κομισιόν. Στις εργασίες της, σε αίθουσα της ιταλικής Γερουσίας, θα μετάσχουν περισσότερα των εκατό μέλη κοινοβουλίων από εικοσιπέντε ευρωπαϊκά, ασιατικά και αφρικανικά κράτη.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας είναι πολιτικό όργανο και προ διμήνου συνεδρίασε στη Χίο η Διεθνής Γραμματεία της. Το όργανο ιδρύθηκε το 1993 στην Αθήνα με πρωτοβουλία των κοινοβουλίων Ελλάδας και Ρωσίας και με έδρα της μέχρι σήμερα την ελληνική βουλή.

Στη φετινή αντιπροσωπεία μετέχουν οι βουλευτές τού ΣΥΡΙΖΑ Μιχαηλίδης (αντιπρόεδρος της Συνέλευσης) και Αραχωβίτης, καθώς και της ΝΔ Χαρακόπουλος και Μπούρας. Πρόεδρος του σώματος είναι ο ρώσος ομοσπονδιακός βουλευτής Πόπωβ.

Σύμφωνα με το καταστατικό τής Συνέλευσης, κεντρικός στόχος της είναι «…η ανάπτυξη πολυεπίπεδης δραστηριότητας για την κατανόηση σύγχρονων κοινωνικών ρευμάτων και πολιτικών φαινομένων, για τη διερεύνηση και την ενθάρρυνση επαφών και σχέσεων εμπιστοσύνης…και για την ανάδειξη των στοιχείων τής Ορθοδοξίας τα οποία επηρεάζουν θετικά την αλληλοκατανόηση των πολιτισμών».

Κεντρικό θέμα στη φετινή Συνέλευση είναι η παγκόσμια κρίση, οι επιπτώσεις της στον χριστιανικό κόσμο και η αντιμετώπισή τους. Στην επιμέρους θεματολογία των εργασιών στη Ρώμη περιλαμβάνονται:

  • το επόμενο βήμα στην Κοινωνία των Εκκλησιών και στον διάλογο των θρησκειών
  • σεβασμός στον Άνθρωπο και η πολιτική εκπροσώπηση
  • η ειδωλο-λατρική φύση τής μεταμοντέρνας οικονομίας και ο καπιταλισμός ως θρησκεία
  • εθνικές και θρησκευτικές βεβαιότητες, νέες τεχνολογίες και άμεση δημοκρατία
  • η χριστιανική ταυτότητα ως στοιχείο συνοχής, συνεργασίας κι’ ελπίδας  στα χρόνια της κρίσης