Το μπουζούκι έφερε στο επίκεντρο η «Ορχήστρα Φίλων τού Μουσείου Μαρμαροτεχνίας» (ΟΦΜΜ) στη συναυλία που έδωσε στον υπαίθριο χώρο τού μουσείου.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Μανώλη Χιώτη, σ’ ένα μεγάλο οργανοπαίχτη και στον άνθρωπο που εμπλούτισε το μέχρι τότε τρίχορδο, λιτό και αγαπημένο μπουζούκι τού ρεμπέτικου με μια τέταρτη διπλή χορδή, εισάγοντας το δυτικό ηχόχρωμα στο όργανο.

Στην ορχήστρα έπαιξαν οι Γιώργος Δεσύπρης – Κωνσταντίνος Βιδάλης – Ιάκωβος Σκαλκώτος (μπουζούκι), Αντώνης Αλβέρτης – Κωνσταντίνα Αραθύμου – Αργύρης Ξυπολιτίδης – Δημήτρης Καφέτσης (κιθάρα), Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (ακορντεόν), Δημήτρης Καραγιώργης (μπάσο). Τραγουδούν ο Στάθης Πολυκανδρίτης και η Φελίσια Γιαννισοπούλου, όπως και οι Ειρήνη Ράλλη και Ελένη Μπαίλη που παίζουν μπαγλαμά και, αντιστοίχως, κρουστά.

Η τελευταία δίδαξε την ορχήστρα και έχει την καλλιτεχνική διεύθυνσή της, ενώ τη γενική διεύθυνση έχει ο -και καλλιτεχνικός διευθυντής τής Λυρικής Σκηνής- Γιώργος Κουμεντάκης.

Δύσκολος συνθέτης.

Εξηγώντας την επιλογή Χιώτη, η κυρία Μπαίλη είπε πως «την ήθελαν πολύ τα παιδιά τής ορχήστρας επειδή ο βιρτουόζος τού μπουζουκιού είναι από τους πολύ αγαπημένους τους».

♠   Είναι εύκολο να αποδοθεί ο Χιώτης;

«Ο Χιώτης είναι πολύ δύσκολος συνθέτης. Μελετήσαμε, ασκηθήκαμε  ολόκληρο τον χειμώνα για να φθάσουμε εδώ που είμαστε».

♠   Πόσοι άνθρωποι είναι στην ορχήστρα και πόσοι είναι επαγγελματίες;

«Τώρα είναι δώδεκα, ηλικίας από δεκαπέντε έως πενηνταπέντε ετών και οι επαγγελματίες είναι αρκετοί».

♠   Υπάρχει ενδιαφέρον για τη δουλειά σας στο νησί; Προσελκύετε νέους ανθρώπους;

«Υπάρχει ενδιαφέρον. Στο νησί υπάρχουν πολλά ταλέντα και καλούμε κάθε χρόνο στην ορχήστρα νέους. Φέτος ήλθαν δύο κορίτσια κοντά μας».

♠   Είσθε ευχαριστημένοι κι’ ευχαριστημένες με όσα έχετε πετύχει ως ορχήστρα;

«Πολύ. Κάθε χρόνο η απόδοσή μας καλυτερεύει και αυτό γίνεται αντιληπτό και πέρα από την Τήνο. Μας έχουν καλέσει και στην Αθήνα, στη Σύρο, ενώ εκκρεμούν και άλλες προσκλήσεις απ’ έξω από το νησί».

Και Χιώτης α καπέλλα

Οι οργανίστες, οι τραγουδίστριες και ο τραγουδιστής τής ΟΦΜΜ απέδωσαν πασίγνωστα τραγούδια του Χιώτη όπως «Πασατέμπος», «Είναι αργά», «Δεν θέλω πια να ξαναρθείς», «Περασμένες μου αγάπες», «Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω», «Θα μου βάλεις κουλούρα» κ.ά.

Με τη φετινή εκδήλωση συνεχίσθηκε ο κύκλος των θεματικών αφιερωμάτων τής ορχήστρας που ξεκίνησαν τον χρόνο ίδρυσής της, με συναυλίες για τον Βασίλη Τσιτσάνη (2014), για το ρεμπέτικο και την εκδοχή του τής ομώνυμης ταινίας τού Κώστα Φέρρη (2015), καθώς και για τα λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη (2016).

Το κοινό της βραδυάς στον υπαίθριο του μουσείου Μαρμαροτεχνίας απόλαυσε και λυρικούς τραγουδιστές και τραγουδίστριες (Μάλαμα, Δεληγιάννη, Ζιάζιαρη και Καπάνταη) σε τραγούδια του Μανώλη Χιώτη με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Α καπέλλα, μόνο με φωνή.

Η συναυλία οργανώθηκε και υποστηρίχθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), ως συμβολή του στη διεθνή «Μέρα τής Μουσικής» που ήταν η 21η Ιουνίου.