«Να ξεπεράσει οριστικά την αμυντική στάση του έναντι του Διαφωτισμού» κάλεσε τον ορθόδοξο Χριστιανισμό ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος και, σ’ ένα κορυφαίο κήρυγμά του για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα, είπε πως αυτά «ανήκουν στον πυρήνα τής εκκλησιαστικής μαρτυρίας στον σύγχρονο κόσμο».

Μιλώντας από το βήμα τού ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» στο Βερολίνο, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναγνώρισε ότι «η στάση της απέναντι στα δικαιώματα δεν είναι ενιαία» και τόνισε ότι ο Διαφωτισμός «δεν φέρει κίνδυνο για την ορθόδοξη ταυτότητα».

Ο κ.Βαρθολομαίος παραδέχθηκε πως «…οι Εκκλησίες δυσκολεύονται στο να γίνονται αποδεκτά τα ανθρώπινα δικαιώματα» και το απέδωσε «σε αρνητικές εμπειρίες από τον Μοντερνισμό…όχι πρωτίστως σε θεολογικούς λόγους». Ως στρεβλώσεις τού Μοντερνισμού χαρακτήρισε τον ατομικισμό, τον ευδαιμονισμό και μια τάση για εγκατάλειψη της αλληλεγγύης.

Περισσότερα και αυτούσιο το σχετικό άρθρο στη Deutsche Welle

Ο οικουμενικός πατριάρχης είναι ομιλητής στην πρώτη διάσκεψη τής Concordia Summit στην Ευρώπη, μιας μη κερδοσκοπικής συνόδου ηγετών. Κατά τον συνιδρυτή της ελληνο-αμερικανό επιχειρηματία Νίκολα Λογοθέτης, η σύνοδος επιδιώκει συνεργασίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ανά τον κόσμο, σχετικά με επείγοντα παγκόσμια ζητήματα.

Η διάσκεψή ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή τού αμερικανού  πρώην αντιπροέδρου Μπάϊντεν και του πορτογάλου πρώην προέδρου τής Κομισιόν Μπαρόσο, καθώς και ηγετών κρατών και πολυεθνικών επιχειρήσεων.