Ένα νέο άνοιγμα στον κόσμο επιχειρεί το γνωστό στην τηνιακή κοινωνία ως «Υφαντήριο», η Ζαρίφειος Βιοτεχνική Σχολή Τήνου την οποία ίδρυσαν πριν από εκατόν είκοσι χρόνια ο Νικόλαος Ζαρίφης, η σύζυγός του Ελένη και το ίδρυμα Ευαγγελιστρίας.

Η σχολή ανήκει στον σύλλογο Κυριών «Ο Ευαγγελισμός» υπό την προεδρία σήμερα της Μαρουλιώς Γκύζη και λειτουργεί ακόμη ως κιβωτός λαϊκού πολιτισμού, με διαρκώς παρούσα εκεί την Κατερίνα Κανακάρη. Ελάχιστες κυρίες υπηρετούν στο Υφαντήριο την παραδοσιακή τέχνη, μαθαίνοντας και ασκώντας την, παράγοντας έσοδο για το ίδρυμα και -ταυτόχρονα- μεταδίδοντας σε ελάχιστες άλλες τα μυστικά τής ύφανσης.

Οι κυρίες εργάζονται από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο αμειβόμενες με το μέτρο. Παράγουν ποδιές, σεμέν, εσάρπες, πετσέτες, κουρτίνες αλλά και πιο μοντέρνες εκδοχές προϊόντων που διατίθενται σε προσιτές τιμές. Στη Ζαρίφειο υπάρχουν κενές θέσεις για την παραγωγή, υπάρχει και η δυνατότητα εκπαίδευσης. Παλαιότερα ήταν δεκάδες οι κόρες τής τηνιακής κοινωνίας που απασχολούντο στη σχολή. Βιοπορίζονταν και, παράλληλα, διατηρούσαν το παλαιό  ίδρυμα σε λειτουργία με το έργο τους.

Μαρουλιώ Γκύζη

Το Υφαντήριο συντηρείται από τις πωλήσεις υφαντών που παράγει ή εμπορεύεται, από τις συνδρομές των ελάχιστων μελών του, από ενοίκια και δωρεές, ενώ λογοδοτεί για τα οικονομικά του στην Περιφέρεια. Τα έξοδα συνοψίζονται στη συντήρηση του κτηρίου τής σχολής, στις αμοιβές προσωπικού και στην παροχή κινήτρων για την παραγωγή υφαντών.

Η διάσωση της υφαντικής τέχνης και η συνέχεια της λειτουργίας τής σχολής συνιστούν αγωνίες και στόχους για την κυρία Γκύζη που πιστεύει πως η σχολή χρειάζεται νέα πνοή. Για να γίνει αυτό, λέει, πρέπει η σχολή και ο σύλλογος να ανοιχθούν στην κοινωνία,  να αυξήσουν το δυναμικό και τους φίλους τους, να ενισχύσουν τη δημόσια εικόνα και τη διοικητική λειτουργία τους.

Η πρόεδρος θεωρεί κομβικό θέμα την πλήρη αξιοποίηση  του νεοσύστατου μουσειακού χώρου τής σχολής. Για την οργάνωσή του απευθύνει ευχαριστίες στη συντηρήτρια του ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Βασιλική Μπουλέρου, στην εκπαιδευτικό Αναστασία Χατζίρη και στον δήμο Τήνου για τη συνεισφορά του στην επισκευή τού κτηρίου.