Περισσότερες από επτακόσιες πενήντα συμμετοχές αθλητών και αθλουμένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν εγγραφεί στην Tinos Running Experience (ΤRE), την οποία «τρέχει» για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Εμποροεπαγγελματικός – Βιοτεχνικός Σύλλογος τής Τήνου.

Η υποβολή δηλώσεων συμμετοχής  στην αθλητική και περιηγητική γιορτή ξεκίνησε προ τριμήνου και οι οιωνοί είναι παραπάνω από καλοί για την προσπάθεια των επαγγελματιών – βιοτεχνών που αξιοποιούν αγώνες δρόμου, περιηγητικό πρόγραμμα και εκδηλώσεις γνωριμίας με τοπικά προϊόντα ως εργαλεία για την προβολή τού νησιού.

Για να υποστηρίξει τη συμμετοχή των αθλητών, ο τοπικός σύλλογος τους παρέχει δωρεάν διακίνηση μέσα στο νησί αλλά και ειδικές μειωμένες τιμές για ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, καθώς και για τη σίτιση, τη διαμονή τους και τη μετακίνησή τους με τα πλοία. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα τού δήμο Τήνου και της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, ενώ τεχνικός υποστηρικτής είναι η εταιρία All About Running με διευθυντή τον παλαιό πρωταθλητή Νίκο Πολιά.

Μιλώντας στη vista, ο πρόεδρος του Εμπορικού -Επαγγελματικού – Βιοτεχνικού Συλλόγου Ανδρέας Τσιμέκης (φωτό δεξιά) «εκφράζει τη χαρά του επειδή η προσπάθεια αποδίδει» και αναφέρει ότι «το πρώτο σημαντικό βήμα είναι η καθιέρωση των αγώνων δρόμου στην Τήνο ως αθλητικού γεγονότος και του τόπου μας ως προορισμού αθλητικού τουρισμού».

Επόμενο βήμα κατά τον κ.Τσιμέκη είναι «να αυξάνεται όσο γίνεται ο αριθμός αθλητών – άρα και των υπολοίπων επισκεπτών. Έτσι, όλο και περισσότεροι θα μας επιλέγουν ως σταθερό προορισμό, έχοντας γνωρίσει κατά τη διάρκεια των αγώνων τα χωριά, τη φύση και τις παραλίες, τον πολιτισμό και την Τέχνη μας, τον τοπικό γαστρονομικό πλούτο».

Οι αγωνιστικές διαδρομές τής τέταρτης Tinos Running Expirience είναι : Ημι-μαραθώνιος αγώνας δρόμου, αγώνες fun run δέκα και πέντε χιλιομέτρων, αγώνας kids run ενός χιλιομέτρου για παιδιά και special run εκατό μέτρων για αθλητές με ειδικές δυνατότητες.

Η εκκίνηση του ημι-μαραθωνίου θα γίνει από το υπαίθριο θεατράκι τού Βωλάξ. Ο αγώνας θα συνεχισθεί προς τα χωριά Σκαλάδος-Κρόκος-Κώμη-Καλλονή και ο τερματισμός θα γίνει τη Χώρα, όπως προβλέπεται στην προκήρυξη των αγώνων τού Σαββάτου 10 Ιουνίου. Η ευθύνη των διοργανωτών για τους δρομείς ισχύει για ένα πρώτο τρίωρο αγωνιστικού χρόνου. Όσοι αθλητές και αθλήτριες θα συνεχίζουν θα αγωνίζονται με δική τους ευθύνη.

Διαδρομές και pasta party

Το βράδυ τής παραμονής των αγώνων Παρασκευή 9/6 η διοργάνωση προβλέπει γαστρονομική βραδυά στον Φαλατάδο (pasta party) με κεντρικό δημιουργό τον Αλέξανδρο Παπανδρέου. Ο γνωστός σεφ (φωτό αριστερά) είπε στη vista ότι «δημιούργησε τέσσερις συνταγές με τηνιακά προϊόντα και τις χάρισε στον σύλλογο για να τις εκτελέσουν νοικοκυρές στον Φαλατάδο» και αποκάλυψε ότι «θα τρέξει και ο ίδιος στον ημι-μαραθώνιο».

Για την επόμενη των αγώνων το πρωί, Κυριακή 11/6, έχει σχεδιασθεί περιπατητικός τουρισμός σε πολλά αναγνωρισμένα μονοπάτια του νησιού για όσους αθλητές ή συνοδούς ή επισκέπτες το επιθυμούν.

Ενδεικτικό για το περιβάλλον τής Tinos Running Expirience είναι το βίντεο από το   2016.