Περισσότεροι από διακόσιοι άνθρωποι στην Τήνο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ναυτικού Ομίλου τού νησιού (Ν.Ο.Τ) και της κίνησης «Be My Hero» / «Γίνε ο Ήρωάς μου» σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών. Για την προβολή τής ανθρωπιστικής προσπάθειας, κωπηλάτες τής Ομάδας Evian Gulf έκαναν τον περίπλου τού νησιού με καγιάκ (φωτό δεξιά, Μαρίνας Μαρκουίζου).

Η καμπάνια ολοκληρώθηκε στην άκρη τού παλιού λιμανιού – απέναντι από το μνημείο τής «Έλλης».  Οι προσερχόμενοι πολίτες έδωσαν δείγμα σάλιου για να ελεγχθεί η συμβατότητά τους με περιπτώσεις ζήτησης μυελού των οστών. Όσοι δεν κρίθηκαν συμβατοί μπορούσαν να εγγραφούν ως εθελοντές για μελλοντική αξιοποίηση.

Ο μυελός είναι ρευστός ιστός στα κόκκαλα της λεκάνης των ανθρώπων και περιέχει κύτταρα που «γεννάνε» αίμα, που εισφέρουν στη δημιουργία τού αίματος στον οργανισμό. Τα κύτταρα αυτά λαμβάνονται από τον υγιή δότη και αντικαθιστούν κύτταρα ασθενών ενηλίκων και παιδιών, τα οποία καταστρέφονται από καρκίνους τού αίματος. Τροφοδοτούν δηλαδή με ζωή και δύναμη το αδύναμο ή αδρανές ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών.

Η δωρεά μυελού των οστών είναι διαδικασία ασφαλής και ανώδυνη, κατ’ ουσίαν μία αιμοληψία στο 95+% των περιπτώσεων. Μόνο για τις ελάχιστες υπόλοιπες απαιτείται λήψη μυελού από τα οστά της λεκάνης. Μυελού των οστών – όχι νωτιαίου μυελού. Στην Ελλάδα οι δότες είναι λίγοι,  γι’ αυτό η ηλικία τους εκτείνεται από τα 18 έως και τα 50 έτη. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή υπάρχει πληθώρα δοτών, το ανώτατο ηλικιακό όριο κατεβαίνει ακόμη και στα 23 χρόνια.

Πιο κοντά μας οι νέοι και οι συνειδητοποιημένοι

Λειτουργός τής πρωτοβουλίας για τον μυελό, η οποία επιθυμεί την ανωνυμία της, επεσήμανε ότι υπάρχει  ενδιαφέρον στην Τήνο για το πρόβλημα αλλά «η άμεση πρακτική συμμετοχή είναι μικρότερη…λόγω του ελλείμματος πληροφόρησης και ενός αδικαιολόγητου φόβου».

Όπως λέει η λειτουργός, μεγαλύτερη ανταπόκριση έδειξαν νέοι άνθρωποι ή συνειδητοποιημένοι απέναντι στο ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα και ανάγκη για μυελό των οστών στο οικογενειακό περιβάλλον τους.

Η πιστοποιημένη κίνηση Be My Hero έχει ενεργοποιήσει σαρανταπέντε χιλιάδες εθελοντές και τέσσερεις χιλιάδες δότες στην Ελλάδα κατά την τελευταία διετία.