Φεστιβάλ Μουσικών τού Κόσμου στην Τήνο (Tinos World Music Festival – TWMF) από απόψε το βράδυ στις 9.30, στον χώρο τού Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού που διοργανώνει τις εκδηλώσεις.

Είναι η πέμπτη χρονιά τού φεστιβάλ στο πολιτιστικό περιβάλλον τού νησιού και οι έξη παραστάσεις του συμπληρώνουν ένα αφιέρωμα στην κιθάρα. Η αποψινή εκδήλωση έχει δύο μέρη. Στο πρώτο παίζουν μαζί οι μουσικοί Δημήτρης Λάππας και Γιώργος Ντινάκος. Αυτοσχεδιάζουν πάνω σε αστικές λαϊκές μουσικές αλλά και σε μακάμια και λαϊκούς δρόμους.  Το δεύτερο μέρος τής παράστασης καλύπτει ο ουκρανός βιρτουόζος Εμβέρ Ιζμαήλοβ.

Ο Δημήτρης Λάππας παίζει ηλεκτρική και λαϊκή κιθάρα και κατέληξε στο συγκεκριμένο όργανο πολύ μικρός.  Η πρώτη παρουσία του ήταν σε ηλικία εννέα ετών. Παρακολούθησε σεμινάρια κιθάρας στη δυτική Ευρώπη κι’ έπαιζε για χρόνια στα Βαλκάνια και την Κωνσταντινούπολη. Πολίτης τού κόσμου, συνεργάσθηκε με μεγάλους καλλιτέχνες τής παραδοσιακής και της λαϊκής μουσικής απ’ την Ελλάδα και από σχεδόν ολόκληρη σχεδόν την περιοχή που την περιλαμβάνει.

⊗⊗⊗⊗⊗⊗

Ο Γιώργος Ντινάκος ξεκίνησε στα 14. Ολοκλήρωσε σπουδές κλασσικής κιθάρας και ανώτερων θεωρητικών τής μουσικής κι’ έχει βραβευθεί ως σολίστ – τιμή την οποία «υποδέχεται με ταπεινότητα, ως κίνητρο για να εξελιχθεί με σκληρή δουλειά». Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κιθάρας με καταξιωμένους δασκάλους και έχει συμμετάσχει σε κιθαριστικά σχήματα υψηλής ποιότητας. Για τη μουσική λέει ότι είναι μία, ότι δεν πρέπει να διαχωρίζεται σε «είδη». Έχει μελετήσει φλαμένκο και λάτιν τζαζ, μουσικές τής Μεσογείου και από τη μέση Ανατολή. Θεωρεί πως η διαφορετικότητα του κάθε σολίστ προβάλλεται καλύτερα αν αυτός λειτουργεί ως τμήμα μιας ομάδας.

⊗⊗⊗⊗⊗⊗

Ο Εμβέρ Ιζμαήλοβ είναι διεθνώς γνωστός για τους δακτυλισμούς του στην κιθάρα και στη μουσική του διακρίνονται επιρροές από την ανατολίτικη παραδοσιακή μουσική, την ινδική, των Βαλκανίων. Παράλληλα, ενσωματώνει στα παιξίματά του ροκ ή τζαζ στοιχεία και πειραματίζεται με τζαζ αυτοσχεδιασμούς. Ειδικοί τής μουσικής έχουν χαρακτηρίσει τον ήχο του «τεχνικά άρτιο» και τη μουσική του «μαγική», ενώ εντυπωσιάζει κάνοντας την κιθάρα του να ακούγεται σαν πολλά όργανα μαζί. Κατά καιρούς διδάσκει σε σημαντικές μουσικές ακαδημίες.