«Ο καθένας πρέπει να σκύβει υπομονετικά επάνω από το εργόχειρό του. Να συνεχίζει υπομονετικά τη δουλειά του όσες μπόρες και αν έχει τριγύρω. Αν αγαπάς κάτι πολύ, φοβάσαι λίγα». Μ’ αυτά τα λόγια είχε απαντήσει το 2013 η Μάρθα Μαυροειδή (φωτό) στην ερώτηση αν είναι πρόσφορος ο καιρός τής κρίσης για μια νέα μουσικό και στο αν η ίδια φοβάται για την επαγγελματική πορεία της.

Η μουσικός έδινε συνέντευξη στον ιστότοπο culturenow.gr εν όψει -τότε- της συμμετοχής της ως σολίστ στο πρώτο φεστιβάλ Μουσικής τού Κόσμου στην Τήνο (Tinos World Music Festival – TWMF), με διοργανωτή το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Σήμερα, για την πέμπτη πια διοργάνωση TWMF στις 234 Ιουνίου, η κυρία Μαυροειδή (στο βίντεο στο «Θαλασσάκι») επιμελείται πρόγραμμα – θεματικό αφιέρωμα στην κιθάρα, με πρωταγωνιστές τους μουσικούς Λάππα-Ντινάκο-Ιζμαήλοβ-Βαχάν-Χαβουτσά-Αθανασίου-Σπυρόπουλο-Ρακόπουλο-Λαμπράκη-Πολυχρόνου και το κουαρτέτο Απέργη.

Οι μουσικές που θα χαριστούν και φέτος στο τηνιακό κοινό δεν είναι συνηθισμένες στο αυτί του. Δεν είναι εύκολες. Ωστόσο, η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ θεωρεί «καλή βάση» τα ακούσματα που έχουν οι άνθρωποι της Τήνου από την παραδοσιακή μουσική τους. «Αυτά τα ακούσματα διευκολύνουν για ν’ ακολουθήσει κάποιος την περιπλάνηση των καλεσμένων τού φεστιβάλ σε μουσικά μονοπάτια της περιοχής και του Κόσμου» λέει στη vista.

Οι περισσότεροι από τους μουσικούς που θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ στην Τήνο εμφανίζονται απόψε σε μια προ-φεστιβαλική εκδήλωση, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Τεχνών τού Ιδρύματος Ωνάση, στην Αθήνα.

♦    Το Tinos World Music Festival ξεκίνησε το 2013 από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, για να εντάξει την Τήνο σε ένα ευρύτερο διαπολιτισμικό δίκτυο, σε σημείο συνάντησης σημαντικών μουσικών από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχει φιλοξενήσει περισσότερους από διεθνούς φήμης μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.