Πολλοί περπάτησαν και φέτος στα διατροφικά μονοπάτια τής Τήνου, τα Tinos Food Paths (TFP). Η τρίτη ετήσια διοργάνωση ήταν -με διαφορά- η πιο επιτυχής αλλά, πριν κοπάσει ο απόηχος της επιτυχίας, οι διοργανωτές ζουν ήδη την «επόμενη μέρα». Αντιμετωπίζουν την απαιτητική επόμενη φάση τής προσπάθειάς τους.

Η στρατηγική τους αποσκοπεί στο να ενισχυθεί και να καθιερωθεί η εποχική ποιοτική αγροκτηνοτροφική παραγωγή, ντόπια και περιφερειακή. Παράλληλο στόχο έχουν – να οργανωθεί η διαρκής και πλήρης απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής από την πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης και να αξιοποιείται συστηματικά απ’ αυτές.

Η ωρίμανση των ανωτέρω διαδικασιών, σύμφωνα με την Ομάδα των FP, θα επιτρέψει στην τηνιακή γαστρονομία να αποκτήσει δικό της σήμα κατατεθέν, με ανάλογα ωφελήματα. «Κλειδί», βεβαίως, για μια τέτοια προοπτική θεωρείται η επέκταση της τουριστικής σαιζόν και η αντίστοιχη προσέλκυση επισκεπτών. Ίσως και επενδυτών.

Αυτό είναι πιθανό να απαιτεί αναδιοργάνωση δομών στην Τήνο αλλά δεν απαγορεύει το να διαμορφώνονται από τώρα πακέτα φιλοξενίας επισκεπτών στις μονάδες τού νησιού για την περίοδο εκτός της συνήθους τουριστικής. Ο σχεδιασμός των πακέτων μπορεί να γίνεται στο πλαίσιο εποχικού  διατροφικού και εν γένει θεματικού τουρισμού, λ.χ στο πλαίσιο αγροτοτουριστικών, πολιτιστικών, περιηγητικών και συνεδριακών προγραμμάτων.

Συνέργειες αντί  διαφορών

Βασικά χαρακτηριστικό της φετινής τρίτης διοργάνωσης των Food Paths ήταν η θέρμη, η αφοσίωση και η χαρά για πλήθος οργανωτών, καλεσμένων, υποστηρικτών και για δεκάδες ενεργούς εθελοντές με αφιλοκερδή προσφορά. Έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι απ΄ το 2015.

Τότε, ελάχιστοι επιχειρηματίες τής εστίασης μαζεύτηκαν και συμφώνησαν να αντικαταστήσουν ανούσιες διαφορές και ασύμφορους ανταγωνισμούς με συντονισμένη κοινή δράση για ισχυρές συνέργειες κλαδικού και περαιτέρω χαρακτήρα, για συλλογικούς στόχους: Ξεκίνησαν για να φρεσκάρουν τον χώρο τής εστίασης και, παράλληλα, να προβάλλουν όσο μπορούσαν την Τήνο.

Τρία χρόνια αργότερα, τα FP  είναι (χωρίς εξιδανικεύσεις) γιορτή για το νησί. Στις εκδηλώσεις μετείχαν φέτος πολλοί κλάδοι, φορείς, αρχές, πολίτες ακόμη και άσχετοι με τις επιχειρήσεις. Και νεολαία. Κάθε ηλικίας. Προσεχώς, κάποιοι νέοι θα αναλάβουν οργανωτικά βάρη, βασισμένοι στην εμπειρία και την τεχνογνωσία των παλαιότερων, στην υποστήριξή τους.

Μαγικές εκδηλώσεις

Εν τω μεταξύ, οι διοργανωτές εξακολουθούν να καλούν στην Τήνο σπουδαίους και σπουδαίες τού πολιτισμού τής διατροφής και των συναφών επιχειρήσεων. Πλέον, αποκτούν γέφυρες με το εξωτερικό και με την ελληνική διασπορά. Και συνεχίζουν να αναδεικνύουν τα ωραία τού νησιού.

«Κεντούν» σ’ ένα καμβά με προϊόντα, φαγητά κι’ αλλαντικά, με κρασιά και μπύρες, τυριά και γλυκά. Και συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι μπορούν να κάνουν -και σε καιρούς απαξίας- σημαντικά πράγματα: Και με τον τρόπο των παππούδων τους και με καινοτομίες. Και για το νησί και για τη δουλειά τους.

Μετά από το περυσινό υπόδειγμα προετοιμασίας και απόλαυσης γεύματος στα Λουτρά, φέτος πραγματοποιήθηκαν -ανάμεσα σε πάμπολλα δρώμενα- εκδηλώσεις μαγικές κατά τη μαρτυρία παρισταμένων: Σε απόμερες παραλίες και αγριευτικά νταμάρια στην Έξω Μεριά, σε αμπελώνες στον Φαλατάδο, στα βράχια και σε λαγκάδια στα Κάτω Μέρη.

Το αποχαιρετιστήριο στο Υφαντήριο απλώς επαλήθευσε ένα ποιοτικό άλμα για την τηνιακή γιορτή γαστρονομίας, στον απόηχο του οποίου είπαν στη vista:

Αντώνης Ψάλτης

Τα βασικά χαρακτηριστικά των FP ήταν φέτος ο διπλασιασμός τής διάρκειας των εκδηλώσεων, η εξωστρέφεια της διοργάνωσης (και προς το εξωτερικό) αλλά και η συμμετοχή.
Δώσαμε ηθικό κίνητρο στον κόσμο και εμφανίσθηκαν καλά μυαλά και γερά χέρια να δουλέψουν…
…Η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ. Προέχει να οργανώσουμε αποδοτικές συνεργασίες μέσα στην Τήνο και με τα γύρω νησιά.

Γιώργος Αμοιραλής

Τα FP καλώς προκάλεσαν ενθουσιασμό αλλά δεν είναι μόνο φεστιβάλ, είναι φιλοσοφία λ.χ. για τους ντόπιους ποιοτικούς σπόρους και για την επέκταση της τουριστικής περιόδου…
…Οι επισκέπτες πρέπει να έρχονται να απολαμβάνουν εξαιρετικά προϊόντα στον κανονικό χρόνο παραγωγής και κατανάλωσής τους…
…Να προχωρήσουμε και το τηνιακό πρωϊνό ως premium υπηρεσία στον κλάδο τής φιλοξενίας.

Τάκης Καλογεράτος

Τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα τής Τήνου είναι «διαμάντια» και αποτελέσματα κόπου. Μιλάμε με παραγωγούς και τα προβάλλουμε. Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε κι’ άλλο…
…Η συνεργασία χρειάζεται να περιλάβει πολλούς κλάδους και να καταλήξει σε ένα τελικό πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών «από το χωράφι στο πιάτο». Να γίνουμε «ένα νησί – μία παράδοση».

Τάκης – Βασίλης

Βασίλης Πλακιάς

Τα FP είναι καλή αφορμή για να διακρίνουν οι κάτοικοι της Τήνου τα καλά ντόπια προϊόντα και να τα προμηθεύονται, εισφέροντας στην τοπική οικονομία.
…Η πρωτοβουλία μας είναι για όλο το νησί. Πρέπει να συμμετέχουν…δέκα χιλιάδες ή τουλάχιστον να νοιάζονται είτε μπορούν να προσφέρουν πρακτικά κάτι είτε όχι.

Αντωνία Ζάρπα

Αντωνία – Άρης Τάτσης

Η κοινωνία υιοθετεί την προσπάθειά μας. Θα πείσουμε περισσότερο όταν καταφέρουμε να κινηθεί λίγο χρήμα στην αγορά…
…Είμαστε μάγειρες – δεν είμαστε σεφ. Ενώσαμε γνώσεις και εμπειρίες στην εστίαση… Πρέπει να κάνουμε καλά ό,τι ξέρει ο καθένας και να το προβάλλουμε σ’ένα όσο γίνεται ιδανικό περιβάλλον. 
Να λειτουργούμε συμπληρωματικά για να δείχνουμε τη δύναμη που έχουν τα ντόπια προϊόντα και η κουζίνα μας.

Δημήτρης Αρμακόλλας

Τα πιο σημαντικά στα φετινά Food Paths είναι η «καρδιά» και η συλλογικότητα. Μπήκαν στην προσπάθεια ακόμη και άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την εστίαση, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.
Η συνέχεια της προσπάθειας μπορεί να βγάλει έξω το καλό που έχουν μέσα τους οι τηνιακοί.