Γράφει για τη vista

η

Ρούλα Κωνσταντοπούλου 

Tinos=Τόπος, Food=Μνήμη, Paths=Εξερεύνηση. Tο δικό μου Tinos Food Paths. Προορισμός. Δεύτερη χρονιά στον προορισμό και αυτός φαίνεται να μην είναι ποτέ ίδιος…

Τα Food Paths και η ομάδα του Path-ους, όπως μ’ αρέσει να αποκαλώ τους ανθρώπους τους, πρωτοπορούν. Οργανώνουν το μοναδικό δρώμενο στην Ελλάδα που ταιριάζει γάντι στη νέα παγκόσμια τάση: Στα ταξίδια μεταμόρφωσης (transformational travel). Όχι μόνο επειδή έχουν να μας τρατάρουν κάθε φορά κάτι διαφορετικό αλλά και επειδή τμήματα της διαδρομής μας στην Τήνο μας αποκαλύπτουν το εσωτερικό μας ταξίδι. Μυρωδιές, γεύσεις και πολιτισμός μας περνούν από μονοπάτια που οδηγούν πιο κοντά στον εαυτό μας.

Στο Tinos Food Paths της συλλογικής ταυτότητας λοιπόν. Το φαγητό συμβάλλει στη διαμόρφωσή της και η Ομάδα του Path-ους στηρίζει τη συλλογική ταυτότητά της με επιτυχία ζηλευτή για μας τους φιλοξενούμενους. Γράφει ιστορία παραμερίζοντας το «εγώ» ( – αγαπητοί φίλοι πρέπει να μας δώσετε αυτή τη συνταγή). Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι Τηνιακοί παθιάζονται, αφήνουν τις δουλειές τους και συμμετέχουν με κέφι ως εθελοντές σ’ αυτή την πρωτόγνωρη γιορτή των γεύσεων, των αρωμάτων και των χρωμάτων. Μαγειρεύουν με αγάπη, ανοίγουν τα σπίτια, τα κατώγια και τις αυλές τους, στρώνουν τραπέζια σε παραλίες, κερνάνε μεζέδες, ρακί, ψυχή, θαύματα, φροντίζουν τις ανάγκες μας – τις ανάγκες κάθε ανθρώπου.

Μοιράζονται μαζί μας ήχους της γεύσης, σιωπές και αλήθειες υπό το φως των κεριών και με πανταχού παρούσες τις μνήμες: Από το νησί, από συνήθειες και προϊόντα, κάποια από τα οποία σε ταξιδεύουν με ιερότητα στο χθες, στις συνήθειες των δικών σου, στη δική σου πατρίδα. Κι’ ας μην είναι αυτή νησί, ας είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά. Μυσταγωγίες με αρώματα και εικόνες, ήχοι από αργαλειούς και γεύσεις δένουν το σήμερα με τα παιδικά χρόνια μας, ενεργοποιούν βαθιά συναισθήματα και χτίζουν ή συμπληρώνουν μια αυτοτελή γευστική συνείδηση στους καλεσμένους των Food Paths. Δεν θα σταθώ στα υλικά και σε όσα γεύτηκα. Γι’ αυτά θα γράψουν πολύ πιο ειδικοί. Θα μείνω στη διάσωση παραδοσιακών γαστρονομικών πρακτικών, στο πώς η Ομάδα τα ενσωματώνει στο σήμερα.

Τήνος…όπως Νάπολη

Σε μια εποχής παντοκρατορίας του έτοιμου φαγητού, της εύκολης μετατροπής της τροφής σε σνακ, οι κληρονομημένες παραδοσιακές γεύσεις χάνονται. Οι δημιουργοί στην Τήνο, οι νοικοκυρές, ντόπιοι και προσκεκλημένοι σεφ μου «ξανασύστησαν» παλιές γεύσεις. Άσκησαν τις αισθήσεις μου με το μεγαλείο των τοπικών προϊόντων και των γευστικών αποτελεσμάτων τους.

Τα Τinos Food Paths βάζουν τα πράγματα στην θέση τους. Προσθέτουν ένα «συν» την Τήνο και την ορίζουν πλέον και ως γαστρονομικό προορισμό. Η κουζίνα του νησιού γίνεται για τον ταξιδιώτη και τον περιηγητή μονοπάτι για να το περπατήσει και να νοιώσει την Τήνο, το κλίμα, το έδαφος, την ιστορία, τις παραδόσεις και τις συνήθειες του τόπου, τα έθιμα και την καθημερινότητά του.

Λίγo πριν έρθω φέτος στα Τinos Food Paths, απολάμβανα street food τηγανητό («fritto») στα στενά της Spaccanapoli στη Νάπολη. Μερικές μέρες αργότερα, δοκίμασα το ίδιο στα «τηγανιτζίδικα», στην εκδήλωση στον παιδικό σταθμό. Ήρθα σε επαφή με την Τηνιακή street food ιστορία. Δοκίμασα μεζέ  τυλιγμένο σε χωνάκι από λαδόκολλα, ίδιο, ολόϊδιο με το «κουόπο» των Ιταλών.

Με τους φίλους των Food Paths ένοιωσα και πάλι ότι στο ταξίδι των γεύσεων δεν υπάρχουν σύνορα. Υπάρχουν κλωστές που δένουν την ιστορία από τόπο σε τόπο. Και πάντα μας καλούν να την ανακαλύψουμε.  Η Ομάδα Path-ους από την Τήνο μάς  βοηθά πολύ σ’ αυτό.