Έχει καταγωγή από την Τήνο, δηλώνει μάγειρας κι’ όχι σεφ, διευθύνει την κουζίνα τού Τζαννείου νοσοκομείου στον Πειραιά. Και φτιάχνει ξεχωριστά μενού για τους ασθενείς, ανάλογα με την ασθένεια ή τη θεραπεία τους. Δεν περιορίζεται σε ένα γεύμα για όλους, στο γνωστό «νοσοκομειακό».

Ο Ιάκωβος Απέργης (φωτό) ετοιμάζει ποικίλα γεύματα με βάση το τι επιτρέπουν και το τι απαγορεύουν η ασθένεια και η θεραπεία. Η σχετική πρωτοβουλία άρχισε να τον κάνει γνωστό.

Ο ίδιος έχει διεκδικήσει να καθιερωθούν επίσημα σεμινάρια για τη διαρκή επιμόρφωση των μαγείρων με κοινωνικά καθήκοντα, καθώς και ένας κώδικας ηθικής για μαγείρους σε χώρους αυξημένης ευθύνης τους όπως σε νοσοκομεία, άσυλα, γηροκομεία κ.λπ.

Νέος συμμέτοχος στα Tinos Food Paths, ο Ιάκωβος απαντά στο αν γίνεται να κάνουμε (και στην Τήνο) τη…συνήθη υπόθεση του φαγητού διαδικασία υποστήριξης ή και χαράς για ασθενείς και αδύναμους ανθρώπους.

«Γίνεται…πώς δεν γίνεται; Πρέπει -με σεβασμό- να δίνουμε στον δοκιμαζόμενο άνθρωπο που περιμένει από μας την αίσθηση ότι έχει μια καλή παρέα. Πρέπει να διαχειριζόμαστε τον χώρο του σα να ήταν το σπίτι του και τον ίδιο σα να ήταν δικός μας. Πρέπει να τον διαβεβαιώνουμε με την πράξη μας ότι (συν)δημιουργεί το μενού, ότι μαγειρεύει με βοηθούς εμάς (σσ. τους μαγείρους)».